Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre balans krävs mellan naturvård och jakt

Myndighetsansvar är ett ord som oftast kräver förklaringar. Så också inom jaktens område, där flera myndigheter och organisationer ska säga sitt i olika frågor, i stort som smått.

Här finns Miljödepartementet, Landsbygdsdepartementet, Naturvårdsverket, länsstyrelser, Havs- och vattenmyndigheten, Svenska Jägarförbundet, Jägarnas Riksförbund, och säkert fler ändå, som har eller anser sig ha ansvar för hur jakten bedrivs.

Att det är så många aktörer inblandade beror på att det rör sig om olika djur och fåglar, men också på att det handlar om så pass skilda områden som jakt, viltvård, bevarande av djur och fåglar, naturvård och opinionsbildning.

På den regionala nivån har länsstyrelserna fått en utökad roll. Men de behöver stöd av en väl fungerande myndighet på det nationella planet. Det finns en uttalad kritik mot Naturvårdsverket, bland annat för att det inte vara tillräckligt proaktivt och inte lyckats skapa en tillräckligt bra balans mellan naturvård, jakt och de gröna näringarna.

Jaktlagsutredningen föreslår nu i ett delbetänkande att man på den centrala nivån ska samla frågorna i en ny myndighet under regeringen, lokaliserad på tre ställen. Ett av dessa ställen föreslås bli Östersund.

Regeringens särskilde utredare är tidigare riksdagsledamoten för Centerpartiet, Håkan Larsson, från Rödön. Att Östersund skulle bli en av myndighetsorterna beror på att det finns mycket kunskap och erfarenhet här som man bör ta tillvara.

Det är högst rimligt att man på olika sätt förtydligar statens roll i jaktfrågorna. Det skulle alla inblandade, från jägare till jaktbyråkrater tjäna på. En intressant aspekt är se jakten som en del av de gröna näringarna.

Men de som befarar att den nya myndigheten bara kommer att stå på jägarnas sida, är fel ute. Som statlig myndighet har man ett tydligt ansvar att beakta alla olika intressen.

Det lär nog inte heller vara möjligt att fatta beslut som alla inblandade aktörer och djupt engagerade människor i jaktfrågor är nöjda med.

Men försöka duger.