Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre betyg till länets hälsocentraler

2013 blev ett turbulent år för hälsocentralerna i Östersund. Men totalt sett bedöms länets primärvård ha blivit bättre jämfört med året innan.

Det visar resultatet av den nationella patientenkäten som presenteras på tisdagen.

Undersökningen mäter den patientupplevda kvaliteten och här framgår att de länsbor som besvarat frågorna anser att primärvården har förbättrats på flera punkter jämfört med 2012.

– Det känns jättebra och det tyder på att personalen gör en väldigt bra insats. Det gör att de har patienternas förtroende, säger Ann-Marie Johansson (S), ledamot i landstingsstyrelsen med ansvar för primärvårdsfrågor.

1 juni förra året trädde det omdiskuterade stafettläkarstoppet i kraft på hälsocentralerna i Östersund.

Det blev omfattande protester och flera läkare valde att sluta eller byta arbetsplats eftersom de ansåg att situationen blev ohållbar. Om, och i så fall hur, det har påverkat patienternas syn på situationen på de aktuella hälsocentralerna visar sig när detaljerna i patientenkäten redovisas på tisdag. Totalt sett, för samtliga hälsocentraler i länet, står det klart att resultatet har förbättrats något.

83 procent var helt eller delvis nöjda med tillgängligheten, vilket är en ökning med 3 procentenheter. Siffran för hela riket är 79 procent och det är en minskning med 1 procentenhet.

– Det är viktigt att primärvården är tillgänglig över hela länet och det är jätteroligt att det sker förbättringar, säger Ann-Marie Johansson.

Även för delaktighet, förtroende för läkaren, helhetsintryck och i vilken mån patienten vill rekommendera "sin" mottagning till andra noteras en viss uppgång. För frågorna som rör bemötande, information och upplevd nytta ligger resultatet på en oförändrad nivå. Ingen av parametrarna som undersökts har försämrats.

– Nu gäller det att vi hittar sätt att fortsätta att utveckla primärvården.