Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre klimat för företagarna i Ragunda

Ragunda klättrar mest och Härjedalen biter sig kvar i botten.
Så ser resultatet i länet ut när Svenskt näringsliv rankar företagsklimatet i Sveriges kommuner.

Av länets åtta kommuner tar hela fem kliv uppåt i årets rankning av företagsklimatet. Allra mest klättrar Ragunda som går från placering 281 till 222.

– Att vi klättrar beror förstås på flera olika saker. Men vi har en bra organisation när det gäller samarbetet mellan olika avdelningar i kommunen. Det gör i sin tur att företagare som vänder sig till oss med frågor snabbt kan få svar, säger Örjan Wiklund, som är näringslivsutvecklare i Ragunda.

Den punkt i undersökningen där Ragunda klivit fram allra mest är den som handlar om allmänhetens attityder till företagande.

– Att vi lyckats hantera en del svåra frågor, som till exempel skolfrågan tror jag även har betydelse för företagsklimatet. Många företagare engagerar sig och det ger en positiv ton och inställning till företagandet, säger Örjan Wiklund.

Kan ni slappna av nu?

– Nej, nu får vi inte lägga oss platt. Vi måste hitta områden där vi kan jobba ännu hårdare. I undersökningen ser man att vi inte är jättebra på samarbetet mellan skola och näringsliv, där behöver vi jobba mer.

Har ni några konkreta idéer på hur ni ska jobba framåt?

– Vi har en liten idé om att utveckla samarbetet mellan skola och näringsliv inom området teknik. Sedan ska vi på en studieresa till Trosa, där de i flera år legat högt på rankinglistan.

Av länets övriga kommuner hör Östersund till de som också tar stora kliv uppåt.

– Det är ett glädjande resultat, även om vi från tidigare år vet att det är små marginaler som avgör ifall man klättrar eller tappar i rankinglistan, säger Magnus Lindgren, näringslivschef i Östersunds kommun, i ett pressmeddelande.

Åre kommun ligger, med placering 112, högst i länet, trots att de från i fjol tappar sju placeringar. I botten i länet ligger Härjedalen med plats 271 av totalt 290 kommuner.