Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre paketering krav för framtiden

När skjutmattorna är lagda på förråd och krutröken skingrats går det efter en intensiv vecka konstatera: Den nya arenan får med beröm godkänt. Det får även snögeneralen Roger Hedlund och hans team. Östersund kan det här med att arrangera skidskytte.

Men det räcker inte. Arrangörerna får inte för en sekund sätta sig ner och börja rulla tummar. Kraven ökar ständigt. Konkurrensen hårdnar. Fler vill arrangera världscup. Stagnation vore därför förödande. Östersund måste göra mer.

Det här kan kännas som nålstick mot en arrangörsstab som nu pustar ut. Ändå måste det sägas: Paketeringen av produkten skidskytte i Östersund är inte fulländad.

TV-producenter vill ha vit snö och stämning. Östersunds snö är vit, men läktarstämningen är det si och så med. Av budgeterade 25 000 åskådare nådde Östersund inte ens 15 000. För mycket betong skymtar mellan publikleden.

Glesa läktare måste därför fyllas. Om inte riskeras arrangörskapet efter VM. Världscup från 2020 och framåt ska inkludera publika fester. Ungefär som vid VM 2008. Det här är både en vision och uttryckliga pekpinnar från Internationella Skidskytteunionen IBU.

Ekvationen är svår men knappast omöjlig. Här borde en kombination av fler högpresterande svenska åkare plus en bättre turistiskt paketerad skidskytteupplevelse, dra mer folk till Jämtland och Östersund.

Hotellkungen Stefan Carlsson är numer involverad i skidskyttefamiljen och bara det borgar för mer framtida rock ´n roll.

Sportsligt måste vi ha tålamod. En talang som Mona Brorsson byggs inte över en vinter. Bland annat därför vill Wolfgang Pichler gärna se fler svenska längdåkare ta steget över till närbesläktade skidskyttefamiljen. Rekryteringsbasen måste breddas.

I väntan på nya storåkare kan vi konstatera att skidskyttets stormakt Tyskland sitter i samma båt. Efter Uschi Disl, Kati Wilhelm, Andrea Henkel, Magdalena Neuner och i någon mån Miriam Gössners, 35 VM-guld och nio OS-guld, har det gått grus i maskineriet.

På söndagen stod därför Franziska Hildebrand och Franziska Preuss i medieskugga som tia och nummer tretton i jaktstarten. Ur ett tyskt perspektiv duger inte alls deras placeringar.

Bortskämdheten är ännu större där än här. De fem tyskorna förvandlade i princip på egen hand skidskyttet till Tysklands andra nationalsport vid sidan om fotbollen.

Men när inte ens Tyskland med sina 81 miljoner invånare förmår trolla fram nya stjärnor på löpande band blir det ett tänkvärt faktum. Att vi svenskar inte får lägga för tung börda på ett skidskyttelandslag som fortfarande befinner sig mitt i en generationsväxling.