Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Osmaklig Aftonbladet-mobbning av landsbygdsministern

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vill stärka sina engelskkunskaper och besvaras med hån av landets största kvällstidning.

I veckan avslöjade SVT att Näringsdepartementet köpt språkhjälp för omkring 400 000 kronor till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Ministern har sagt sig behöva det för att upprätthålla sina internationella uppdrag och kontakter. Och det är ju fullt rimligt. Våra statsråd arbetar ju inte bara inom Sveriges gränser, ibland möter de även och samtalar med motparter från andra länder. Att det därför finns möjligheter för våra statsråd att stärka och vidareutbilda sig i internationella språk bör därför anses vara en självklarhet.

Visst kan man tycka att våra statsråd redan bör vara skickliga i engelska. Men när statsministern bildar regering bör hen främst titta på relevanta ämneskompetenser för de olika statsrådspositioner som ska delas ut.

Men ja, summan på 400 000 kronor för en tjänst som "verksamhetsanpassad engelska" låter alldeles för dyrt. Och lyckligtvis har tjänstemän på Näringsdepartementet ifrågasatt kostnaderna och håller nu inne på räkningar på en kvarts miljon kronor. Departementet har krävt en förklaring från det anlitade bolaget och i ett mejl till bolaget lyft fram att det "framstår enligt vår mening som mycket högt i förhållande till den arbetsinsats som skäligen kan ha varit nödvändig".

Så kortfattat: det är bra att våra statsråd utvecklar sina språkkunskaper. Och det är bra att Näringsdepartementet ifrågasätter allt för dyra upphandlingar av sådana tjänster.

Men när Aftonbladet tar sig an storyn blir det fokus på något helt annat. Ja, då ska landsbygdsministern hånas för bristande engelskkunskaper i en tv-intervju. "Tappar orden – när han försöker prata engelska" och "Här försöker han tala engelska..." kablar tidningen ut på sin hemsida.

Det här är journalistik när det är som allra sämst. Så pass uselt att man kan ifrågasätta om det ens bör benämnas som journalistik. Det är enbart hånfullt – på gränsen till mobbning av en vuxen människa. Man kan ju undra hur tankarna gick på redaktionen.

Så här: det är helt okej att håna politiker och makthavare. Men att håna ett statsråd som av egen fri vilja vill lära sig ett nytt språk för att underlätta sitt arbete? Är det ett rimligt skäl för att håna någon?

Inte i min värld.