Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beatrice Ask besökte brottsutsatt by

Polisen måste bli bättre på att utreda brott, tycker justitieministern Beatrice Ask (M). I dag besökte hon Kallsta, i Östersunds kommun, som drabbades av en stöldvåg under hösten.

– Risken finns att förtroendet för polisen försämras, säger hon.

Annons

Flera personer i Kallsta, som ligger i Lit, har drabbats av stölder under hösten. En av dem är Lasse Rådman som bland annat blev av med två motorsågar, som förvarades i ett uthus.

– Eftersom flera har drabbats så misstänker jag att det är någon form av organiserad brottslighet, säger han.

Lasse Rådman polisanmälde brottet via polisens webbsida strax efter midnatt. Men några timmar senare, strax efter klockan åtta på morgonen, hade polisen lagt ner ärendet. Hans granne, Roland Kammen, säger att han har varit med om samma sak.

Att polisen lägger ner utredningar utan att åka ut till brottsplatsen för att titta och samla in fakta väcker irritation.

– Polisen måste ju åka ut för att bilda sig en uppfattning om vad som har hänt. Nu blir det i stället otryggt och det skapar frustration, säger Petra Andersson, som ansvarar för grannsamverkan i byn.

Beatrice Ask har hört om att Kallsta har varit drabbat av en stöldvåg och därför bestämde hon sig för att besöka byn. Hon åkte hem till Lasse Rådman och Birgitta Rådman och lyssnade på när de och andra personer i området berättade om stöldvågen och bemötandet från polisen.

Beatrice Ask säger att polisen måste bli bättre på att utreda brott och ta anmälningarna på allvar.

– Det krävs att man kavlar upp ärmarna och försöker samla in fakta innan man lägger ner en utredning. Det är viktigt att folk känner att det finns någon som bryr sig när man ringer och gör en anmälan, annars finns risken att förtroendet för polisen försämras, säger hon.

Beatrice Ask säger att varje enskild anmälning kan vara viktig att ta tag i. Det kan göra att polisen får en överblick över en eventuell brottsvåg, och kan se olika samband som man annars kanske hade missat.

Hon nämner exempelvis att polisen i Skaraborg åker ut på alla bostadsinbrott och att det har fått effekten att många brott klaras upp. Men så ser det inte ut i hela landet.

– Inom polisen finns det en ojämnhet som är oacceptabel, säger Beatrice Ask.