Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bebisen – kan mer än man tror

Doften och åsynen av dig som förälder. Din röst och din beröring. Allt detta och lite till är det nyfödda barnet redo att ta in direkt.

Den lilla nytillkomna bebisen har en massa förmågor redan från start.

Att födas innebär stress. Adrenalinnivåerna är 20 gånger högre hos den nyfödda än hos en vuxen person. Detta för att barnet ska få en kick-start ut i livet utanför mammas mage.

Länge trodde man att det nyfödda barnet inte var vid sina sinnens fulla bruk – utan mest en slags ammande och bajsande tillväxtmaskin utan förmåga att ta in omvärlden med sina sinnen.

barnet har en massa förmågor som börjar fungera direkt efter förlossningen, andra förmågor har barnet haft redan i magen.

Numera vet man att barnet är känsligt och mottagligt för de sinnesintryck som utgör en så viktig del i att vara människa. Intryck av beröring, igenkänning av ansiktet liksom dofter finns på den nyföddes repertoar från start.

röster, som de hört inifrån mammas mage. Men också musik, som spelats för dem under graviditeten. Nyfödda barn är känsliga för alla slags sinnes- intryck även om till exempel blicken fixeras efter någon vecka, säger distriktssköterskan Ingegärd Reboia, som har mångårig erfarenhet av att arbeta med små barn. (TT Spektra)