Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedövande skickligt och lekfullt

Melodiskt, välarrangerat och lekfullt med ett mycket smakfullt bruk av stråkar bjöd Jazz i Jemtland på torsdag kväll på en helt unik konsert.

Betyg: 4/5
New York tur och retur
Leif Olsson, Dan Berglund, Jan Allan, Ida Sand, Archi Jamt mfl. Pingstkyrkan, torsdag

Saxofonisten Leif Olsson har lockat till sig en supergrupp av musiker för att fullfölja sin skiva "New York tur och retur" från 2008.

Kompositionerna höjs flera snäpp genom Archi Jamts stråkar, klangbilden blir smidig och kraftfull, inte minst genom Olssons spänstiga arrangemang.

På dryga två timmar hinner de igenom 15 nummer, där Olssons egna är de starkaste i mina öron. "Småvals", "Agge" och "Mr Uffe" är eleganta stycken som blandar genuint svenska klanger med det bästa ur jazzen från 50- och 60-tal.

Dessutom är gästande Ida Sand ett utropstecken i sina två souliga låtar, uppbackad av Lars Erikssons gitarrspel. På kuppen river basisten Dan Berglund av ett kompetent gitarrsolo!

Olssons mellansnack sänker dock tempot rejält och när han och trumpetstjärnan Jan Allan improviserar ett nummer spelar de i munnen på varandra, men sånt händer i stunden.

Sammantaget gör de alla en riktigt spännande konsert och jag kan bara hoppas att det här gänget hittar fler speltillfällen. Det gav verkligen mersmak.