Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragare utger sig för att samla in pengar till blinda i Östersund - förundersökningsledare: ”Liknande grupper kommer varenda år”

För en dryg vecka sedan, den 21 november, blev en man i Östersund bestulen på 500 kronor av en person som sade sig samla in pengar till döva eller blinda, men som i verkligheten var en bedragare. Händelsen skedde utanför Willys på Bangårdsgatan.
– Varenda år kommer det grupper med samma tillvägagångssätt, säger polisens förundersökningsledare, Ewa Posner-Storm.

I fallet utanför Willys stod en kvinnan med en lapp med en rad namn på och samlade in pengar till förmån för döva eller blinda. Kvinnan efterfrågade då 100 kronor av en man som gick förbi, och bad honom skriva sitt namn på lappen. Mannen svarade då att han bara hade på sig en femhundring.

– Då sa hon att hon kunde gå och växla och att han skulle få tillbaka 400 kronor. Men då tog hon ju pengarna och sprang ut och kom aldrig tillbaka, säger Ewa Posner-Storm.

Några dagar senare träffade mannen på kvinnan igen i centrala Östersund. Där stod kvinnan på nytt och samlade in pengar.

– Då gick mannen fram till kvinnan och sa att han ville ha tillbaka sina pengar. Men då sa kvinnan att det inte var hon som tagit mannens pengar, men han var säger på att det var hon, säger Ewa.

Mannen bad då kvinnan att stanna kvar så att han kunde ringa polisen, varpå kvinnan knuffade till honom och sprang iväg till en bil och åkte därifrån.

– I samband med detta tog han en bild på kvinnan, så vi har en bild att gå efter i utredningen. Vi har lämnat den till övriga inom polismyndigheten för att kolla om personen kan befinna sig i någon annan del av Sverige.

Ewa Posner-Storm berättar att bedragare som utger sig för att samla in pengar till döva eller blinda är vanligt, och att det kommer in anmälningar om liknande fall mer eller mindre varje år.

– Historiskt sett, år till år, kommer det grupper som försöker bedra folk till olika städer. Grupper med samma tillvägagångssätt som utger sig för att vara exempelvis blinda eller döva och ska samla in pengar. Men i verkligheten är de inte varken blinda eller döva. Varenda år är det så, säger Ewa Posner-Storm.

Polisen samlar på sin Facebooksida in information om personer som säger sig samla in pengar till blinda, döva eller stumma. Du tipsar polisen på 114 14.