Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Befolkningen i Härjedalen ökar

För första gången på väldigt många år redovisas en befolkningsökning i Härjedalen. Nyckeln bakom är ökningen är invandring.

Det är glada miner i kommunborgen när de aktuella befolkningssifforna för Härjedalen presenteras. I en jämförelse mellan juli 2012 och juli 2013 så noteras en ökning med 14 personer.

– Ökningen beror på flera faktorer, den största är förstås en ökad invandring då Migrationsverket har placerat familjer från Syrien i Ytterhogdal och Hede, berättar näringslivschefen Ville Welin.

Överskottet på invandring gentemot utvandring från kommun de sju första månaderna är 124 personer.

– Många kommer säkert att flytta men det ger oss åtminstone möjligheten att några rotar sig i Härjedalen, får jobb eller startar egen näringsverksamhet.

Ett problem för kommunen är dock den invandrades boendemöjligheter. Migrationsverket har i nuläget så många platser för flyktingar som väntar på kommunplacering att det inte finns några bostäder över.

– Flyktingfamiljerna blir inte anvisade Härjedalen som bosättningsort när de får en placering eftersom det inte finns några lediga lägenheter här, berättar näringslivshandläggare Monica Malmgren.

Förutom invandringen så är det lite svårare att hitta siffror som är positiva för befolkningsmängden. Det avlider nästan dubbelt så många som det föds i kommunen och under de första sju månaderna ger det ett underskott på 52 personer.

Flyttningen inom landet ger också ett rejält underskott. Fram till 31 juli hade 270 personer flyttat från Härjedalen och 208 hade flyttat till Härjedalen, ett underskott på 62 personer.

– Även här har flyktingarna stor inverkan på statistiken då de räknas som invandrare när de kommer hit men sedan som utflyttade inom riket då de placeras i någon annan kommun, berättar Ville Welin.

Härjedalens kommun har under många år budgeterat med ett befolkningstapp på 100 personer per år. Att den siffran nu har vänt ger ett välkommet tillskott i kommunkassan.

– De som är skrivna här sista oktober utgör vår bas för nästa års skatteintäkter och det är väldigt positivt om vi kan hålla i den här befolkningsökningen, säger Ville Welin.