Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Begick inget brott"

Åklagaren Lars Magnusson hävdar att kommunen var oaktsam och begick brott när det inte fanns effektiv rening mot parasiter i vattenverket.
Inte alls, menar kommunen genom sin advokat Magdalena Persson.

– Kommunen har inte begått något brott över huvud taget, säger Magdalena Persson, advokat med miljörätt som specialitet.

Kommunen har varken begått något brott enligt miljöbalken eller brottsbalken.

Tingsrätten har helt motsatta ståndpunkter att ta ställning till i målet om parasitutbrottet i Östersund. Det framkom tydligt under slutpläderingarna vid parasiträttegångens sista dag.

Innan dess hade en sista expert uttalat sig om cryptosporidium, vattenrening och vattenbranschens kännedom om risken för parasitsmitta vid tiden för utbrottet i Östersund.

Det var Gullvy Hedenberg från Svenskt vatten, vattenverkens branschorganisation, som gav sin expertkunskap.

Parasiter i råvatten var inte något som branschen tog som en risk 2010, menar hon.

– Så här i efterhand kan man säga att vi kom igång lite för sent med att hålla kurser i hur många barriärer ett vattenverk ska ha utifrån de risker som finns. Kurserna började i oktober 2010, säger Gullvy Hedenberg.

Det vill säga en månad före utbrottet i Östersund.

Kommunens advokat frågade Gullvy Hedenberg bland annat hur branschen reagerade på cryptoutbrottet. Var det väntat?

– Nej. Det var inte förväntat. Man pratade inte om parasiter då. Ja, förutom i storstäderna. De har så mycket personal som tänker på allt. Många kommuner är så små så de hinner inte, var Gullvy Hedenbergs svar.

– Vad pratade man om, om det inte var parasiter, undrade Magdalena Persson.

– Virus, och det här med organiska ämnen i sjöar. Att det blev mera brunt och grumligt, säger Gullvy Hedenberg.

När åklagaren Lars Magnusson inledde sin slutplädering tog han upp bristen på kompetens inom Östersunds vatten, där ingen av VA-cheferna som arbetade 2010 kände till parasitrisken.

Men VA-chefernas bristande kunskaper är inte av vikt i det här målet, enligt kommunens advokat. Detta för att kommunen inte begått miljöbrott, eftersom kommunen inte orsakat parasitutsläppet eller släppt ut parasiter i sjön.

Lars Magnusson hävdar i sin tur att utsläppet som kommunen stämts för gäller cryptoutsläppet till dricksvattensystemet.

Tingsrätten meddelar dom 6 februari. En gissning är att den blir överklagad för att klargöra rättsläget.