Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behåll Ängsmons senaredel

Vi anser att det vore förödande att flytta senaredelen från Ängsmogården till Torvallaskolan och på så sätt rasera allt arbete som lagts ner av personal, elever och föräldrar.

Den gjorda utredningen bortser helt från pedagogiska och sociala aspekter samt ger en felbild av de ekonomiska vinsterna.

På Ängsmon jobbar personalen över alla stadier. Det finns ingen tydlig gräns mellan tidigare- och senaredelslärare. Detta medför en mycket flexibel organisation med optimalt utnyttjande av kompetenser och resurser.

F–9 perspektivet framhölls i fjol av politikerna som det önskvärda och bör så vara även i år. Annars är det på plats med en mycket god förklaring till denna kovändning och redogörelse för vad som ligger bakom detta byte av önskvärt perspektiv.

Eleverna och deras föräldrar identifierar sig starkt med området Ängsmon. Det är där de har sin identitet. Ängsmons elever trivs, är engagerade och värnar om sin skola vilket den extremt låga kostnaden för skadegörelse vittnar om. Elev- och personalundersökningar från kommunen visar entydigt på en mycket hög trivsel på Ängsmon.

Trivsel och trygghet ger de bästa förutsättningarna för kunskapsinlärning och positiv social utveckling.

Att flytta Ängsmons senaredel till Torvallaskolan ger ingen reell ekonomisk vinst alternativt besparing. Vid en flytt skapar man fler tomma utrymmen på Ängsmon och färre tomma utrymmen på Torvallaskolan.

Vi vill med eftertryck betona att eftersom senaredelen, nu precis som i våras, får plats på Ängsmon vid en eventuell flytt av Ope skolas elever, så finns inga argument för en förändring av Ängsmons organisation. Ängsmon kommer som en F–9 skola att utnyttja sina lokaler fullt ut och klasserna kommer att vara optimerade storleksmässigt, allt enligt den beställning som politikerna gett utredarna.

Det bör också tas i beaktande att barnen aldrig kan vara en kostnad som det går att spara in på. Det är först när vi misslyckas med att ge dem de bästa förutsättningarna som det blir en kostnad.

Mot denna bakgrund anser vi i personalen på Ängsmon att det är av största vikt att våra nuvarande och framtida elever ges möjligheten att tillsammans med oss få fortsätta sin utveckling från förskoleklass genom hela grundskolan på en och samma skola.

Låt Ängsmon stå som förebild och inspiratör för andra skolor.

Personalen på Ängsmogårdens skola genom Sebastian Hedlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel