Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behåll det kommunala vetot

Annons

I Strömsund vill kommunen utreda utbyggnaden av ytterligare tolv vindkraftverk. I Åre har vindkraftbyggen stoppats genom kommunalt veto. Ragunda har sina problem.

Kommuner har sedan 2009 vetorätt mot vindkraftsutbyggnad. Vindprojekt välkomnas och byggs. Andra faller på att kommunen tackar nej. Den kommunala självstyrelsen fungerar.

Men detta är en ordning som den till stor del utlandsägda vindindustrin vill ändra. De rödgröna partierna avsåg nu inför valet att gå vindkraftbolagen till mötes. Den politiska vänstern omfamnar riskkapitalet – verkligheten överträffar dikten.

Allianspartierna försvarar vindkraftvetot, men Centern närstående LRF vill avskaffa det och samverkar i frågan med Svensk Vindenergi.

Vetorätt råder för uranbrytning och slutförvar av kärnavfall. Kommunen kan, liksom vid vindkraft, utan särskild motivering tacka nej. MP vill att självbestämmandet utsträcks till att omfatta prospektering efter alunskiffer, samt olje- och gasutvinning – men inte vindkraft.

Kommunernas valda politiker bör vara herrar i eget hus. 2 700 vindkraftverk finns i Sverige, och mångdubbelt fler är tillståndsgivna eller under prövning. Det är ingen brist på välkomnande kommuner. Då finns heller inget motiv för att tvinga sig på de motvilliga.

Detta är en demokratifråga – vindkraftverk kräver lokal acceptans för att det ska bli bra. Motsatt synsätt vittnar om ett storstadsperspektiv. En krigsförklaring mot den svenska landsbygden, för att tala som Annie Lööf (C).

De partier som vill inskränka kommunernas självstyre har en del att förklara. S siktar på Alliansens splittring. Vi får hoppas att samtliga Allianspartier står fast i frågan och håller samman.

Jan Hedman

Vansbro och Uppsala, miljövän och vindkraftskeptiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel