Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behov ska styra vården, inte pengar

Det finns stora etiska problem med att vissa landsting låter patienter betala extra för att få bättre vård inom den offentliga sjukvården, anser Statens medicinsk-etiska råd, som manar landstingen till försiktighet.(TT)

Det finns stora etiska problem med att vissa landsting låter patienter betala extra för att få bättre vård inom den offentliga sjukvården, anser Statens medicinsk-etiska råd (Smer).

"Det är patientens behov av vård, inte hennes möjligheter att betala, som ska avgöra vilken insats den offentliga vården ska erbjuda", skriver företrädare för rådet på DN Debatt.

På sikt finns en risk att det kan leda till att basnivån i den offentliga sjukvården försämras, anser Smer, som manar landstingen till försiktighet.

"Det finns en uppenbar risk att vi gradvis överger tanken om en vård av hög kvalitet till alla", skriver bland andra rådets ordförande Kjell Asplund.