Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behoven måste styra vården

Den svenska välfärden har varit avgörande för Sveriges utveckling, och för att varje enskild individ ska kunna leva ett fritt och självständigt liv. Men nu ser vi att någonting håller på att gå sönder. Allt fler upplever att sjukvården har blivit sämre de senaste åren. Det är en allvarlig utveckling.

Den dag vi blir sjuka måste vi kunna lita på att sjukvården är av hög kvalitet. Socialdemokraterna vill utveckla en sjukvård där patienter känner trygghet och där personalen har tillräcklig tid att utföra sitt jobb.

I dag ser vi en brist på resurser i vården och S vill därför investera ytterligare 2 miljarder kronor till mer personal. I Jämtlands läns landsting innebär det ökade statliga resurser med 78 miljoner kronor.

Sjukvården står inför stora utmaningar att klara generationsväxlingen när stora pensionsavgångar nu kommer samtidigt som det behövs fler anställda i vården. Vi vill därför att staten tar initiativ till att tillsammans med parterna inrätta en delegation för framtidens kompetensförsörjning i vården.

Samtidigt måste tiden som personalen i sjukvården lägger på administration minska och mer tid tilldelas patienterna. Lagstiftning, IT-system och journalhantering ska systematiskt kartläggas och alla möjligheter till att minska administrationen ska tas tillvara.

För att uppnå en jämlik och tillgänglig vård måste människors behov av vård vara styrande. De ekonomiska ersättningsmodellerna i sjukvården ska ta hänsyn till vårdtyngd och sjuklighet, och detta bör regleras i lag.

Sjukvårdens styrsystem får inte leda till felaktiga prioriteringar. Svårt sjuka äldre får aldrig prioriteras ned. Folksjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och artros ska mötas med förebyggande insatser. Särskilt fokus ska ligga på att minska skillnaderna i ohälsa mellan olika befolkningsgrupper.

Under de senaste sju åren har den moderatledda regeringens fokus varit att sänka skatten. 130 miljarder kronor har gått till skattesänkningar i stället för investeringar i välfärden.

Vi vill se mer resurser för mer personal i sjukvården. Mot det står en moderatledd regering som har två lösningar på välfärdens alla problem: fler skattesänkningar och mer privatiseringar. Den politiken har nått vägs ände.

Lena Hallengren (S)

vice ordförande riksdagens socialutskott

Lena Bäckelin (S)

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel