Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekämpa kvinnohat med personligt ansvar

Efter ytterligare hot om stulna spridda bilder måste den fortsatta diskussionen om nätintegritet fokusera på personligt ansvar, inte begränsad yttrandefrihet.

Annons

Emma Watson, skådespelare och mest känd för sina roller i Harry Potter-filmerna, höll förra helgen ett tal till FN i samband med årsmötets öppnande. Talet handlade om feminism och jämställdhet och fokuserade på hur ett ifrågasättande av könsroller även är bra för män. Talet blev mycket hyllat och spred sig fort på internet, vilket givetvis skrämde upp några av de kvinnohatande troll som brukar kritisera allt som har med ett rättvisare samhälle att göra om det på något sätt uppmärksammar kvinnor.

Dock så var några av de kritiska kommentarerna mer än bara misogynt gnäll, ett gäng på internetforumet 4chan sade sig vilja straffa Watson för talet genom att släppa stulna nakenbilder på henne på internet.

Frågan om stulna och läckta bilder har varit uppe på annat håll nyligen och är högaktuell. Det var i början på september som en stor inbrytning i Apple:s molntjänst skedde och privata bilder på ett flertal kända kvinnor blev stulna och sedan släppta mot deras vilja. Det är ett extremt problematiskt fenomen som drabbar även icke-kända kvinnor och stammar ur en obehaglig syn på kvinnors kroppar och integritet som något som alltid ska vara tillgängligt för andra. Att nyfikna har rätt till kvinnors nakenhet på beställning.

Upprörda röster höjdes denna gång över hacker-hotet mot Watson, diskussionen kring stulna bilder hade precis stötts och blötts i sociala medier och forum och när ytterligare ett hot kom upp hade många fått nog. Det var kanske delvis därför responsen blev så oväntat försvarande. Internet täcktes inte av en massa ouppfostrade unga män som krävde att få se Watson naken, utan även av starka röster till stöd för henne, som kritiserade den kvinnohatande delen av internetkulturen.

En hemsida med en nedräkning lades upp, en nedräkning som skulle sluta med att bilderna som hackergruppen hotat med visades. Men när räkningen väl slutade visade sig det hela vara en bluff. Hotet skapades som en del i en PR-kupp från en grupp som vill begränsa yttrandefriheten på internet. I och med nedräkningens slut lades en vädjan till USA:s president Barack Obama ut, om att stänga ner forum som den här typen av hot vanligen kommer ifrån.

Det finns mycket att säga om hela den här historien. För det första att hoten mot Watson, även om de var fejk denna gång, är högst reella för många kvinnor och att sprida bilder och kränkt integritet är ett verkligt problem. För det andra att de som cyniskt försökte göra PR av detta faktum med stor sannolikhet inte brydde sig så mycket om hur det faktiskt kändes för Watson. De uppvisade inge vidare värderingar själva när det gäller att respektera kvinnors integritet, när de använde henne på det sättet.

För det tredje, det var ovanligt hoppfullt att så många slöt upp bakom Watson och blev ordentligt förbannade på tilltaget. Den här typen av integritetskränkande brott mot kvinnor har en efterfrågan och ett ursprung i att bilden av horan/madonnan lever kvar. Att så många fortfarande ser ner på kvinnor som har en sexualitet är det som driver hackers att ens sprida dessa bilder. Dålig kvinnosyn skapar efterfrågan. Det är nedslående, men det ger också ett utrymme för oss alla att ta personligt ansvar och inte stödja fenomenet. Om fler människor stod upp och rakryggat visade att vi inte accepterar denna kvinnosyn, att vi inte vill se några bilder och att de enda som ska skämmas är de som lägger ut bilderna, inte de som tagit dem. Då monterar vi också ner brottets motiv.

Även vi som tycker lagstiftningen måste bli bättre på att skydda individer från integritetskränkning kan samtidigt värna digital yttrandefrihet. Att stater ska kunna stänga av och på hemsidor på nätet och få fri tillgång till användaruppgifter för att kunna spåra exempelvis meningsmotståndare och visselblåsare är inte en lösning för någon som värnar demokrati och yttrandefrihet. Prata gärna mer om allas vårt ansvar att förhindra kränkningar på nätet men ge inte makthavare nycklarna till allas digitala identitet.