Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekräftat fall av corona på äldreboende i Östersunds kommun

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Ett fall av covid-19 har bekräftats inom äldrevården i Östersunds kommun.

– Vi har ett konstaterat fall på ett äldreboende, säger Robert Brandt, vård- och omsorgschef på Östersunds kommun.

Fallet konstaterades under söndagen. Vilket boende det rör sig om vill man inte berätta och det är i nuläget oklart hur smittan tagit sig in där. Smittspårning pågår för att försöka utröna detta.

Den som smittats är en person som bor på boendet. Personen har inte förts till sjukhus.

– Vi försöker begränsa antalet personer som arbetar med den som är sjuk och drabbad och att personalen har skyddsutrustning och att vi följer de hygienrutiner som vi har, säger Robert Brandt.

Äldrevård ligger på kommunernas ansvar. Hur smitta hanteras där är alltså upp till varje enskild kommun att bedöma.

Sedan länge har olika besöksrestriktioner införts och flera av länets kommuner började med regelrätta besöksförbud redan innan regeringen i slutet av mars beslutade att detta skulle gälla över hela landet.

Vid smitta på ett boende så finns vissa fastställda rutiner i kommunerna. Till exempel att man inleder så kallad isoleringsvård, där bara vissa personer arbetar med den sjuka och kontakter begränsas.

Region JH står också redo att kunna ge råd och stötta upp. Dialog förs nu mellan kommunen och regionens smittskyddsläkare om hur fallet ska tas om hand.

Detta har gjorts vid flera tillfällen tidigare.

– Det har funnits hepatit på en förskola nån gång och vi har haft MRSA på korttidsboenden som kommunen driver, säger Anna-Lena Högström, pressansvarig på Region Jämtland Härjedalen.

– Som det fungerar då så hör kommunen av sig till oss, så gör man en smittspårning. Sen är det svårt att göra en smittspårning om man har samhällssmitta, det är i princip omöjligt.

I fredags meddelade Östersunds kommun att anhöriga försökt ta sig in på olika boenden, trots besöksförbuden. Men Robert Brandt kan inte säga att det skulle vara orsaken till smittan. Den kan ha tagit sig in på en mängd olika sätt, säger han.

Han menar dessutom att många anhöriga varit duktiga på att hålla sig undan, detta redan innan besöksförbuden infördes.