Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Belönas för texter om kärlek, livsfrågoroch en dröm om flykt till Gällivare

/

Annons

Noveller om kärlek, sjukdom, låtsaskompisar och flykt.

Dikter om svek, kärlek och de svåra frågorna om livet.

Det fastnade prisjuryn för när man omsorgsfullt vaskat fram sju segrare bland 21 insända bidrag till den årliga tävlingen om bästa novell och bästa lyrik på Jämtlands Gymnasium Palmcrantz.

– Vi får fantastiska bidrag varje år och det är alltid lika spännande att läsa elevernas texter, här finns verkligen inspirerade skribenter, säger läraren Eva Bergman Nilsson.

Förstapristagaren i respektive kategori får 1 000 kronor, dessutom får alla pristagarna varsin bok – plus äran och ett diplom. På tisdagen presenterades de sex som delar på sju priser.

Och alla pristagarna skriver ofta och mycket:

– Jag skriver helst på natten, då är det lugnt och jag kan koncentrera mig, berättar Reibar Khaled Khalaf, som kommer från kurdiska Irak och bara bott i Sverige i två år.

– Det har gått väldigt fort att lära sig svenska, men jag skriver både på arabiska, kurdiska och svenska.

Hans prisbelönade dikt handlar om vad en kamrat berättat för honom om sin kärlek till en flicka på skolan:

– Han var helt uppslukad av att berätta om sina känslor för henne. Jag har skrivit ned vad han berättat för mig.

Som 10-åring började Reibar skriva dikter, han har gjort sångtexter som andra tävlat med i musiktävlingar och han vill gärna leva resten av livet i Sverige.

– Det är inget jag upplevt själv, men jag kände att den situationen är intressant att försöka sätta sig in i, berättar hon.

Daniélle Svensson har skrivit en dikt om svek och sårade känslor:

– Jag skriver väldigt mycket, men mest hemma.

– Ofta är det väldigt mallat, vi ska skriva i vissa formaliserade stilar eftersom man vill förbereda oss för de nationella proven.

– Det är nog bra i sig, men ganska tråkigt. Så jag skriver mest hemma.

Samma kritik framfördes av de åtta elever som på måndagen tilldelades stipendier för en skrivarkurs på Birka om några veckor. En av dem är Stina Hylén, som nu vann första pris i lyriktävlingen:

– Vill man skriva mycket och friare får man ofta göra det hemma. Så jag ser fram mot skrivarkursen.

– Novellen jag skrev handlar om en fantasi jag haft länge om att bara sticka, schappa. Det är en person som plötsligt far iväg till Gällivare. Det var kul att skriva, säger Matilda Amundsen Bergström.

Hennes prisbelönta dikt skildrar en trasslig kärleksrelation.

Yngsta pristagaren är Tove Eriksson, som nu går ut årskurs 1, skriver om en flicka som har en låtsaskompis och hur hon hanterar den situationen.

ÖP Kultur presenterar i dag de fyra prisbelönade dikterna på detta och nästa uppslag. Vi återkommer med de prisbelönade novellerna i morgon.

Lyrikpriset är Föreningen Östersundsstudenters litteraturpris.

Mer läsning

Annons