Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bemanning en nyckelfråga

Det kommer att ta lång tid att reparera det som gick sönder under stafettläkarstoppet. Det befarar Olof Englund, läkare och medicinsk samordnare inom primärvården i Jämtlands län.

Det viktigaste är att bemanna hälsocentralerna så att personalen har en arbetssituation som är rimlig. Det är nödvändigt både med avseende på sjukvårdens kvalitet och på arbetsmiljön, anser Olof Englund.

Det är viktigt att distriktsläkaren efter arbetsdagens slut kan känna att han eller hon har gjort ett bra jobb för patienterna.

– Så att det inte är 15 telefonsamtal som man inte har hunnit ringa och provsvar som man inte har hunnit titta på.

För att på kort sikt säkerställa läkarbemanningen anlitas nu bemanningsföretag i hög grad, vilket är dyrt, samtidigt som det påverkar kontinuiteten negativt.

– Nu har vi fler stafettläkare än vad vi hade haft om det inte hade varit stafettläkarstopp.

Olof Englund har vid flera tillfällen kritiserat beslutet om stafettläkarstopp och vid en tillbakablick blev det ungefär som han förutsåg.

Flera hälsocentraler har nu svårigheter med bemanningen, enligt Englund är det nio distriktsläkare som lämnat sina tjänster i Östersunds primärvård. Några har flyttat till andra hälsocentraler, några jobbar på sjukhuset och tre kommer att lämna Jämtlands läns landsting under våren.

– Det är en stor förlust att de flyttar. Det går snabbt att rasera, men det tar lång tid att bygga upp igen. Det försämrar också möjligheterna att rekrytera distriktsläkare i framtiden.

Olof Englund anser att det är viktigt att hålla sig till landstingets riktmärke för primärvården, som innebär en distriktsläkare per 1 600 patienter. Och AT-läkarna, som är under utbildning, bör inte räknas in i primärvårdens ordinarie bemanning.

Englund har gjort en kartläggning och kommit fram till att det finns 45 specialister i allmänmedicin i länet, som inte jobbar i primärvården. Tio av dem jobbar på Östersunds sjukhus, cirka fem är företagsläkare, några är privatläkare och stafettläkare. Ett 15-tal är nyblivna pensionärer, som kanske skulle kunna förstärka organisationen. Men det är svårrekryterat trots potentialen.

– Det finns många allmänläkare, men landstinget är inte en tillräckligt attraktiv arbetsgivare, säger Olof Englund.