Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bemöt myter med fakta

Den 8 december publicerade Dagens Nyheter en bokannons som innehöll missvisande siffror som syftar till att antyda att "massinvandring" är orsak till sociala problem i Sverige.

Jag tror att det är viktigt att bemöta falska påståenden med korrekta fakta och slutsatser, och inte minst att det viktigt att bemöta rasistiska påståenden med en human utgångspunkt. Jag skrev därför ett blogginlägg vilket lästes av 90 000 personer – och här är några av de påpekanden jag anser behöver göras.

"Sverige har sedan millennieskiftet fram till oktober 2013 beviljat drygt 1,1 miljoner invandrare uppehållstillstånd. År 2012 beviljade Sverige 111 000 uppehållstillstånd."

Siffrorna är intetsägande; på två invandrade personer så utvandrar också en. Siffrorna innefattar även beviljade uppehållsrätter. Hemvändande svenskar var den största gruppen.

Drygt 210 000 kom från EU/EES-länder. Övriga uppehållstillstånd har beviljats exempelvis för studier, gästarbete, gästforskare, artistarbete, praktikplats, adoptivbarn, asylsökande, anhöriga, samt övriga grupper.

"Av dem som beviljas asyl beräknas 70 procent vara arbetslösa ännu efter två år. Anhöriginvandringen handlar mest om att ta hit en partner från det forna hemlandet. En tredjedel blir helt beroende av försörjningsstöd."

Två tredjedelar av dem som invandrat är självförsörjande efter sju år! En strålande ekonomisk affär för Sverige som inte behövt försörja dessa personer under de uppåt 20 år det annars tar innan inrikes födda blir självförsörjande (inrikes födda är så klart lika mycket värda ändå). Enligt OECD så är nettovinsten drygt 26 000 kronor per år och utrikes fött hushåll.

"Utrikesfödda uppbär upp 60 procent av landets försörjningsstöd."

Nej! Definitionen "utrikesfödda hushåll" (som används i statistiken) innebär att minst en person är utrikesfödd; en majoritet i hushållet kan alltså vara inrikes födda.

Påståendet säger heller inget om hur mycket (ofta högre) bidrag och ersättningar som betalas ut till inrikes födda personer via de övriga bidrags- och ersättningssystem som många utrikes födda är utestängda från.

"64 procent av Sveriges befolkning anser inte att media berättar sanningen om samhällsproblem förknippade med invandringen."

Det betyder inte att de svarande anser att invandringen är ett problem, 63 procent anser nämligen att invandring i sig inte är ett problem. Däremot har 77 procent lågt förtroende för journalister.

Ett samhälle där människor betraktas som kostnadsposter är inte ett humant samhälle. I ett sådant samhälle skulle exempelvis sjuka, funktionshindrade, barn och äldre sorteras bort som "utgiftsposter".

Men författarna till annonsen pekade ut enbart gruppen invandrare, en utgångspunkt som inte kan beskrivas som något annat än nationalistisk, fascistisk och rasistisk. Vi får aldrig tillåta en sådan utveckling i Sverige!

Veronica Svärd, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel