Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengard: "Det här är inte lätt"

Det befarade underskottet på 8 miljoner kronor sätter all kommunal verksamhet i Ragunda under hård press. Inköpsstopp, vikariestopp och ingen återbesättning av vakanser är några av de sparåtgärder som kommunstyrelsen nu beslutat om.

Men kommunalrådet Terese Bengard (S) tror inte det räcker för att man ska klara ett nollresultat vid årets slut.

– Alla verksamheter har fått ett tydligt uppdrag att se över alla kostnader, men vi kan inte förvänta oss stora besparingar inom individ- och familjeomsorgen eller inom vården. Där har vi stora kostnadsökningar som är svåra att påverka. Vi kan ju inte helt plötsligt sluta betala ut försörjningsstöd, säger hon.

Som ÖP nyligen berättat hade Ragunda kommun budgeterat ett överskott med 5 miljoner kronor för 2014. Men i delårsbokslutet har det målet vänts till ett underskott på 8 miljoner kronor i årsprognosen.

De största budgetavvikelserna finns inom individ-och familjeomsorgen med 9,5 miljoner kronor och inom vården med 4,2 miljoner kronor. Hälften av det befarade underskottet härrör dock från uteblivna skogsintäkter och utebliven återbetalning av försäkringspremier.

– Vi hade budgeterat med intäkter på 2 miljoner kronor vardera för dessa poster. Det är olyckligt att både budgetöverdragen och de uteblivna intäkterna nu kommer samtidigt. Det här blir mycket svårt att ta igen på de få månader som återstår av året. Vi är en sårbar kommun som saknar ekonomisk buffert, säger Terese Bengard.

Det kärva ekonomiska läget för innevarande år påverkar också budgetarbetet för nästa år. Även där har alla verksamheter fått order om kostnadsjakt och krav på effektiviseringar.

– Vi har mycket stora utmaningar framför oss. Vi måste hitta effektivare sätt att bedriva verksamheterna utan att göra avkall på kvaliteten, påpekar Terese Bengard.

Inför valet hade du stora förhoppningar om nya pengar till kommunerna vid ett regeringsskifte. Är du inte lika säker på det nu?

– Vi vet ju inte än hur regeringsförhandlingarna slutar och vilka löften som inte kan infrias. Och mitt i den osäkerheten arbetar vi med den nya budgeten och måste rusta oss för fortsatta sparkrav. Det här är inte lätt, konstaterar Terese Bengard.

Läs också: Bengardeffekten gjorde det igen