Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengardeffekten gjorde det igen

Socialdemokraterna i Ragunda får egen majoritet. Igen.
– Det är fantastiskt skönt att få fortsatt förtroende, säger Terese Bengard (S).

#kandulova – Klicka här för att se vilka löften politikerna i Ragunda gav inför valet.

Vid förra valet fick Socialdemokraterna egen majoritet med nästan 55 procent. Vid årets kommunval kan de fortsatta att regera själva, men minskar något till dryga 51 procent. Vilket innebär att Ragunda blir den enda kommunen i Jämtlands län med egen socialdemokratisk majoritet i kommunfullmäktige.

Det är andra gången som Terese Bengard leder sitt parti till seger. Hon håller med om att det är möjligt att tala om en Bengardeffekt. Men vill även lyfta fram att de jobbat hårt under valrörelsen.

– Vi har åkt runt mycket i kommunen. Många har sagt att de vill ha en ny regering och vi har hoppats på att de skulle rösta på oss lokalt också, säger hon.

Valdeltagandet ökade något i kommunen. Från 77 procent vid förra kommunvalet till 79,3 procent i år.

Till vallokalen på Hansåkerskolan i Stugun var det en strid ström med väljare hela dagen. En halvtimme innan dörren slogs igen hade drygt 450 personer lämnat sina valsedlar. Med förtidsrösterna innebär det att nästan 900 av 1 114 personer lämnat sin röst i valkretsen Stugubyn.

En av de sista som slickade igen sina valkuvert var Mattias Andersson, som tycker att skolfrågan är viktig.

– Det skulle behövas mer permanenta lokaler. Nu får skolbarn och personal flytta runt mycket, säger han.

Skolan är en av de frågor som nu Terese Bengard lovar att ta tag i, och hon hoppas på hjälp från en ny regering.

– Om det blir en s-ledd regering då kommer det att bli mer resurser till kommunerna. Då kommer vi kunna förbättra skolan, säger hon.

Bland oppositionen är det främst Allians för Ragunda som gick framåt. Från 11,6 till 14,7 procent i årets val.

– Det finns en och annan som har förstått hur ekonomin ser ut i kommunen, men inte tillräckligt många. Vi har lyft fram skolan, vården och ekonomin under hela mandatperioden, säger partiledaren Bo Bergström (AFR).

För hans del spelar ett regeringsbyte en mindre roll.

– Det har ingen betydelse om det blir en rödgrön eller alliansregering. Vi har de skattepengar vi har. Vi måste lära oss att klara oss på egna skatteintäkter, allt annat är grädde på moset, säger han.