Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt botaniserar bland bestialiska brott

Hans debutbok ”Änglamakerskan” har sålt imponerande 2 600 exemplar på egna förlaget Budrik och kommer sannolikt i pocket nästa år.

Med både den och uppföljaren ”Nicolina Teresia” har han rest runt hela länet för att berätta mer om de lokala, spektakulära och sanna historierna för intresserade länsbor.

I dag utkommer hans tredje bok, som har om möjligt ännu mer dramatiska ämnen – ”Jämtländska mord”, där titeln säger precis vad det handlar om – 17 mord.

– Skillnaden mot de tidigare böckerna är att jag där saknade en del vikiga pusselbitar, vilket gjorde att jag måste skriva in vissa fiktiva delar. Men denna gång är det rent dokumentära redogörelser för de faktiska händelserna, säger Bengt Eriksson.

Som tidigare kriminalreporter på ÖP är Bengt väl bevandrad i konsten att hitta både till, och i, rättegångsprotokoll och polisutredningar. Liksom att göra ett journalistiskt urval:

– I snitt inträffar det ett mord per år i Jämtland och eftersom min bok omfattar händelser under en period från 1800-talet början till i dag så finns det en del att välja på.

Och hur har du valt?

– Jag har letat bra historier, som har något extra. Väldigt många mord är triviala fylledråp eller ganska sjaskiga och tragiska historier. Men så finns det också säregna och på annat sätt intressanta berättelser.

Äldst är den många gånger beskrivna berättelsen om morden i Sjougden, som än i dag är infekterad eftersom tre samer dömdes för att dödat nybyggare och det fortfarande finns olika uppfattningar om vad som egentligen hände.

– Min utgångspunkt är att inte ta ställning i sådana fall, men också försöka se det mänskliga dramat som finns bakom.

Hur besvarar du om någon skulle anklaga dig för att exploatera andras olycka?

– Tja, både ÖP och LT skriver om aktuella mord. I flera av de fall jag beskriver har jag upptäckt att de blivit lite av vandringshistorier, där också felaktiga fakta cirkulerar i de muntliga berättelserna. Möjligen kan jag bidra till att ge korrekta versioner.

Urvalet har också breddats i samband med hans föreläsningar, eftersom många åhörare velat ta upp andra dramatiska historier som inträffat i hembygden.

Den sist tillkomna berättelsen fick han också genom tips och där medger Bengt att han själv tar ställning i texten:

– Det handlar om Gris-Magnus i Börtnan, en berättelse jag aldrig hört tidigare och som jag fick tips om av en kollega på ÖP. Den är gripande och engagerade mig rejält, egentligen skulle den hålla för en skönlitterär beskrivning.

Och varför mördar folk i de berättelser du återger? Finns det likheter?

– Förutom rena fyllemord så handlar det förstås främst om ekonomisk vinning, om brusten kärlek och varianter på dessa teman. Det finns en historia som påminner om Elvira Madigan.

Straffpåföljderna, vad har du att säga om dem?

– Det förändras från stegling och halshuggning på 1800-talet och humaniseras därefter till fängelse och en period från 50-talet och framåt dömde man ut psykvård i en tredjedel av fallen. Men i dag går det åter mot fängelsestraff.

En skillnad mot tidningsreferaten är att Bengt namnger gärningsmännen i samtliga fall utom ett, eftersom den personen fortfarande är i livet, övriga är avlidna.

Men det finns anhöriga i livet fortfarande, hur bemöter du eventuella invändningar från dem?

– Jag får ha respekt för deras reaktioner, men jag skriver om kända fakta och som sagt är en avsikt att ge den korrekta beskrivningen av händelser som ofta ändå lever kvar som berättelser i bygden.

Händelserna är spridda över länets samtliga kommuner, frånsett Åre.

Bland de nyare finns dödsskjutningen av en polis i Krokom på 1970-talet och den finländske invandraren som fick sin identitet stulen av en kamrat som därefter mördade honom.

Och även om du har gjort ett urval nu borde det finnas fler icke berättade historier kvar att skriva om – kommer du med en del två så småningom?

– Nej, det kan vi nog utesluta. Egentligen hade jag tänkt avsluta mitt bokskrivande i och med denna volym. Men alldeles nyligen har jag fått ett nytt spår om en helt annan berättelse som jag nog inte kan hålla fingrarna ifrån.

Vad det handlar om vill Bengt inte berätta än, men han ser påfallande belåten ut. Till att börja med kommer han nu att berätta om de 17 morden på Spektakeldagarna i morgon klockan 16.00 på Clarion.