Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt Hedberg

Vår morbror Bengt Hedberg, Ytterhogdal, har väldigt plötsligt lämnat oss.

Bengt föddes och växte upp i Ytterhogdal. Han var mycket omtyckt i bygden och var den trogen genom hela livet. Alldeles vid skogskanten i Västansjö bodde Bengt fram till sin död. Skogen och naturen betydde mycket för Bengt och var en stor del av hans liv, han både arbetade och tillbringade sin fritid i skogen. I hans hem fanns många vackra skålar, ramar och askar snidade och svarvade ur trä och tickor. Likt sin far var Bengt händig och ihärdig, en riktig arbetsmyra.

Bengt var mån om hälsan och att hålla sig frisk, något som brukade märkas när vi hälsade på. Han hade ofta en ny hälsokur att prata om, alltid hämtad ur naturen. En gång kom vi dit och bjöds på avkok från bark. Vi skrattade gott när vi smakade barkvattnet men det är ett fint minne av hur Bengt var som person. Hälsosam, nyfiken och mån om att ta tillvara på naturen. Att han arbetade och jämt var ute i skogen höll honom i god form genom livet. Han var av segt virke, och det hade inte förvånat många om han så levt till sin hundraårsdag.

När vi hälsade på som små följde vi ofta med ut i skogen på äventyr, sommar som vinter. Stampbäcken nedanför huset i Västansjö tog Bengt väl hand om och rensade upp för att det inte skulle växa igen. Det han dragit upp satte han sedan på pinnar för att torka, och av detta blev det skogsgubbar som vi tillsammans pyntade och klädde med allt vad vi kunde hitta i skogen. På vintern fixade och skottade han så att Stampbäcken blev skridskobana.

Vi minns Bengt som en positiv, osjälvisk och hjälpsam morbror. Han hade alltid ett gott humör som smittade av sig. Hos Bengt möttes vi alltid av ett finurligt leende och ett hjärtligt värmande skratt. 

För oss är Ytterhogdal inte samma sak utan Bengt. Han fattas bygden och sörjs närmast av sina syskon, familj och vänner.

Ida, Anna, André och Isabelle Norlén, systerbarn