Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Benknäckaren" – en av de bästa motionsspåren i landet

Nu har landets bästa motionsspår blivit utsedda, och spåret "Benknäckaren" vid istidsskogen i Strömsunds kommun finns med på plats 60.

Två killar, Philip Persson och Oskar Jensen letade upp de bästa motionsspåren i varje kommun och sprang och dokumenterade över 300 stycken. De besökte Strömsund, och Benknäckaren, ett spår i istidsskogen. Den är på plats 60 i landet.

Här kan du se exakt vart det ligger:

Se videon från deras resa i landet här:

Hela den färdiga topplistan kommer i sommar att publiceras i magasinet Spring. Och det övergripande målet med hela projektet är att skriva en bok om Sveriges bästa motionsspår.

Så här lyder deras motivering för "Benknäckaren":

Den lilla stigen, subtilt uppmärkt med små löpande gubbar, leder raka vägen över symmetriskt fulländade rullstensåsar med mörka, blanka tjärnar på vardera sidan och sedan vidare genom vidöppen böljande tallskog och norrlands mysigaste myrar.

Till och med områdets enda kalhygge känns som något alldeles extra. Den exceptionella skogen är en av anledningarna till att Benknäckarn som ett av mycket få spår lyckas för-medla en känsla av att vi är med om något helt unikt. Något som är få förunnat. En annan starkt bidragande orsak är att det faktiskt är rätt få som är med om Benknäckarn.

Det kan nog vara det mest avlägsna, undan-gömda spåret vi har hittat. Åtminstone om man gör som oss och utgår från "spårcentralen" vid Svarttjärn. Det går att hoppa på en av de längre lederna som börjar nere i Fjällsjö, men då får man vackert springa någon mil innan man når upp till Svarttjärn och Benknäckarn.

Som den självvalda titeln "vandringseldorado" antyder är Benknäckarn inget motionsspår i vanlig bemärkelse. Stigarna är små och genom myrar-na ska du vara glad om det finns några spångar (eller heter det spänger?) över huvud taget.

Skyltningen är långt ifrån idealiskt, men å andra sidan finns det inte så många alternativa stigar att välja mellan. Inte för att det saknas motionsspår i Strömsund, varenda by tycks ha en skidstadion eller åtminstone ett elljusspår.

Däremot har vi svårt att tänka oss ett spår genom ljuvligare skog än så här, och vårt korta besök här var värt varenda mil. ligger det någon tyngd i namnet? Absolut. Tunga myrar och otaliga branta backkrön ska nog kunna knäcka de flesta.

–––

Här finns beskrivning hur du hittar till motionsspåret.

Läs också:

Insändare: Visionen om ett vandringseldorado