Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Benny Fredriksson är död – så minns Kultursverige honom

En person med stor betydelse för kulturlivet i Sverige och som lyckades bygga upp en viktig institution mitt i huvudstaden.

Så beskrivs Benny Fredriksson, tidigare vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, av vänner och kollegor efter sin bortgång.

– Jag sörjer en vän. En person som gjorde väldigt mycket för svensk teater, säger Madeleine Sjöstedt, före detta kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholm, till Dagens Nyheter.

På Twitter skriver sångerskan och skådespelaren Sarah Dawn Finer, som spelat i uppsättningen av "Cabaret" på teatern, att det inte finns ord för det som har hänt. Även sångerskan Lisa Nilsson sörjer Benny Fredriksson i ett inlägg på Twitter.

"Käre vän och teaterchef. Jag är bortom förstånd, förtvivlad och chockad över din hastiga bortgång", skriver sångerskan.

I tolv år arbetade Benny Fredriksson vid Riksteatern och Stockholm stadsteater. 2002 blev han institutionens teaterchef och från 2013 till slutet av 2017 var han vd för Kulturhuset Stadsteatern. SVT:s vd Hanna Stjärne understryker vad Fredriksson betytt för Kultursverige.

"Sörjer en varm, alltid intresserad samtalspartner. Med stort och passionerat avtryck i svenskt kulturliv har Benny Fredriksson lämnar oss alldeles för tidigt", skriver hon på Twitter.

Även DN:s kulturchef Björn Wiman betonar Fredrikssons betydelse för kulturlivet.

"Svensk teater hade inte varit det den är i dag utan Benny Fredriksson. Sedan han tillträdde som chef för Stockholms stadsteater 2002 har han i grunden förändrat institutionen", skriver Wiman.

I Expressen skriver Gunilla Brodrej att teaterchefen byggde upp något fantastiskt mitt i huvudstaden.

"Det viktigaste Benny Fredriksson gjorde gällde publikarbetet – att göra teatern till allas teater. Alla i salongen skulle känna sig välkomna och ingen skulle känna sig mindre värd".

Den 7 december avgick han från sin tjänst som vd på Kulturhuset Stadsteatern efter att ha anklagats för en hård ledarstil i samband med en granskning i spåren av metoo.

Benny Fredriksson gick bort under en vistelse i Australien. Han blev 58 år.

(TT)