Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Benny Persson

Benny Persson gick ur tiden 30 augusti 2010. Han föddes i Bräcke en höstdag år 1934.

Efter att modern insjuknat och avlidit fick han sin uppfostran hos en moster i Falkenberg. Men kontakterna med Jämtland varade under hela livet. De tilltog i avsevärd grad efter år 1971 då ”Gladmusiken”, dragspelet och gammeldansen fick ett ordentligt genombrott i landet. En förtryckt majoritet kom igen. Nu som en glad folkrörelse. Bröderna Lindqvists genombrott hösten 1968 hade också sin inverkan. De kom att bli husband i den långa programserien ”Nygammalt” i TV2 som Benny stod som producent för.

Många är de minnesbilder vi har av Benny som person. Hans intresse för svensk folklig musik. Det traditionellt svenska. Samordningen i den så kallade ”branschen” blev nu hans livsstil.

Det var lätt att bli bekant med Benny. Hans öppenhet gav många vänner. Sågs ofta i publiken spejande efter nya förmågor från scenerna. I Nygammalt fick många nya förmågor sin karriär krönt. Benny berättade en gång att programserien blev särskilt populär bland amatörerna av den enkla anledningen att det var det enda program där sådana människor fick sin chans till lansering.

Med 158 program under två decennier – det första 9 oktober 1971, blev Bennys idéer och åsikter om vad svenska folket ville se i rutan, förverkligade. Hans vilja var av en bestämd beslutsamhet. Benny hade kommit till tv-huset ursprungligen för att köra bil men han visade sig ha osedvanliga talanger för bilder och avancerade till producent. Han kom att jobba bra ihop med programledaren Bosse Larsson. De blev något av parhästar. Benny höll sig bakom. Satt i OB-bussen. Höjde armen för en bra bildväxling. Knäppte med fingrarna. Vid något tillfälle fick jag sitta med i bussen och övervara inspelningen ”offside” och jag imponerades av Bennys blick och lugnet i hans ledarroll.

Fritiden ägnades till stor del i Hackås-Fåkerområdet där han hade trogna, goda vänner. Men även en hel del i Falkenberg. Där vid det öppna brusande havet men också i skydd av skogsdungen trivdes Benny, nära naturen. Den sociala samvaron bland vännerna var viktig för Benny.

Han somnade in i stillhet i hemmet i Upplands Väsby. Närmast sörjande är hans barn Anna och Roger, Rogers barn Edith och Agnes samt särbon Birgitta.

Begravningen skedde i Hammarby kapell 6 oktober. Minnesbilderna passerar revy i mitt inre och det är säkert många som sent kommer att glömma en sann kamrat och vän.

Åke Bengtzon