Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bensinmacken i Brunflo självförsörjande på olja

Räkna med köer till macken i Brunflo i dag. Under grävningsarbeten vid OKQ8-macken har olja hittats.

– Vi blir självförsörjande och kan därför sänka priset, säger mackägaren Mats Eriksson.

De senaste åren har det grävts en hel del runt macken i Brunflo. Under grävningsarbetena har en oljefyndighet hittats.

– Först året – 2008 – som vi grävde här sipprade det fram olja. Nästa år kom ännu mer. Då beslutade vi oss för att titta lite närmare på det. Det visade sig att det finns en ådra med olja här, säger Mats Eriksson.

Med hjälp från OKQ8 centralt har macken i Brunflo installerat ett mikro-raffinaderi. Det ligger nergrävt i ett bergrum på baksidan av macken.

– Det var ett krav från kommunens miljökontor att raffinaderiet skulle ligga under marknivå för att förhindra obehöriga att kommer i kontakt med ångor från tillverkningen, säger han.

I dag invigs raffinaderiet. En liter bensin och diesel kommer att kosta 9,95 medan etanol kostar 7,50.

– Det känns bra att vi kan hjälpa folk med tanke på det osäkra världsläget, säger Mats.

Geologer från Uppsala universitet som har varit knutna till Geohuset i Lockne har varit och undersökt marken. Anledningen till att det finns olja just där kan bero på meteoriten som slagit ner i Lockne.

– Det visar sig att det inte bara finns radon i marken runt Storsjön, säger Christina Olsson, som äger macken tillsammans med Mats.

Det kommer säkert att bli köer till bensinpumparna. Därför kommer det att finnas en begränsning till vilka som får tanka.

Är det bara Brunflobor som får tanka?

– Nej, nej, det är även fritt för folk från grannbyarna att tanka här, säger hon.

Det finns även en annan grupp som får tanka i Brunflo. Mats Eriksson, som gillar basket, har bestämt sig för att sponsra Jämtland Basket. Klubben får tanka gratis.

– Spelarna kanske blir lite missnöjda med det. De skulle egentligen ha flugit till sina bortamatcher. Men eftersom de får tanka gratis hos oss har styrelsen beslutat sig för att åka buss i stället, säg-er Mats Eriksson.

Så småningom ska fler få tanka på OKQ8-macken i Brunflo.

– Vi funderar på att köpa restaurangen här bredvid för att få plats att bygga ut, säger Mats Eriksson

Det är dock en liten chansning att tanka på macken. Ingen har ännu prövat bensinen som kommer upp ur rören. I dag kopplas slangarna på pumparna.

– Just i dag finns det en minimal risk att det är rapsolja. Oljan som vi hittat är kanske rapsolja som läckt ut i sandstensåsen från militärens bergsförråd i Brunflo. Men det är värt en chansning med tanke på hur billigt det är, säger han.