Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bensinpriset på väg nedåt

Oljepriset har fallit rejält sedan i somras och ligger nu på den lägsta nivån på över två år. Det svenska bensinpriset har så här långt inte följt med men nu kan det vara på gång, spår branschkännare.(TT)

Ett viktigt skäl bakom prisnedgången är att den amerikanska oljeproduktionen stiger brant, med hjälp den omdiskuterade produktionsmetoden frackning, hydraulisk spräckning. Det betyder att det är gott om olja i marknaden och USA behöver köpa mindre utifrån.

Samtidigt har oron i Mellanöstern inte skapat någon oro på oljebörserna, åtminstone inte ännu. Svagare världskonjunktur än väntat har också betydelse.

– Efterfrågeökningen är lägre än förväntat, det är ingen dramatik men det är en effekt av sämre ekonomisk utveckling i världen. Den globala ekonomin går inte på högvarv, säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI).

Men det svenska bensinpriset har inte följt med oljepriset nedåt. Enligt Svahn beror den skillnaden på att dollarn har stigit ordentligt mot den svenska kronan samtidigt som oljan prissätts i dollar.

– Dollarn motverkar men om det är någon tendens nu för bensinpriset så är det nedåt. Vi kommer säkert att se en nedgång långsamt under hösten men det har att göra med att vi är på väg ur "driving season", när efterfrågan på bensin minskar, säger Svahn.

Svahn tror inte heller att oljepriset kommer att fortsätta nedåt utan sannolikt stabiliseras på nivåer kring 100 dollar. Skälet är bland annat att Saudiarabien och flera andra oljeproducenter är nöjda med den prisnivån.

– Då kommer de att sänka produktionen så att priset hamnar där om det behövs, de har den möjligheten, säger Svahn.

Dessutom är kostnadsnivån för att ta fram olja med nya metoder ganska låg vilket pressar oljepriset nedåt. Men Svahn tror inte på någon stor nedgång från dagens prisnivåer.

– Ska det bli en tydlig nedgång måste något annat stort hända, som en rejäl nedgång i den internationella ekonomin, säger Svahn.