Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berättar i tv om sin cancer

I kväll berättar Hanna Forsberg Nilsén i tv-programmet Uppdrag Granskning om hur hennes liv förändrats av cancer i under­livet. Den livmoderhalscancer som kunde ha stoppas på ett tidigt stadium om hennes cellprov hade analyserats rätt.

Hanna Forsberg Nilsén som bor i Orrviken kommer att berätta sin historia om felbehandling för hela svenska folket. Och det känns bra, säger hon.

– Det är jättebra. Jag blev glad att när de på Uppdrag Granskning bestämde sig för att göra ett program om oss. De tar upp långt ifrån alla fall som de blir tipsade om, säger Hanna Forsberg Nilsén.

För de allra flesta har oron över felaktigt analyserade cellprover lagt sig. För Hanna Forsberg Nilsén är det inte alls över.

Hon kämpar med sviterna av både själva sjukdomen och behandlingarna samtidigt som hon driver på för att få ekonomisk ersättning för sitt lidande.

I fem år gick hon med obehandlade cellförändringar som utvecklades till cancer.

Först samtidigt som cellprovsskandalen uppdagades i mars i fjol fick Hanna Forsberg Nilsén beskedet om att hon hade en knytnävsstor tumör i underlivet.

Trots att hon gått på de regelbundna cellprovskontroller som hon hade kallats till hade varken några lindriga cellförändringar upptäckts eller den utvecklade cancern,

Så småningom har det kommit fram att hennes cellprover blivit felbedömda. Precis som 125 andra prover hade blivit i Jämtlands län.

I oktober presenterade Västerbottens landsting slutrapporten som visade att laboratoriet organiserat analysarbetet på fel sätt när de ansvariga låtit diagnostikern arbeta ensam.

Hanna Forsberg Nilsén har accepterat den förklaringen helt och hållet.

Ansvaret ligger på en högre nivå, och det är därifrån är Hanna Forsberg Nilsén kräver upprättelse.

Än har hon inte fått ersättning för att ha fått sina cellprover felbedömda. Hon har sökt men fått nej från landstingens gemensamma försäkringsbolag LÖF. Överklagat beslutet och förra veckan kom ett negativt besked igen.

Det ska hon nu överklaga vidare till Patientskadenämnden.