Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beret lär amerikanarna att dansa polska

En förkärlek till det skandinaviska tar Beret Bertilsdotter Berggren till USA i april. Där ska hon lära amerikanarna att dansa jämtländsk polska.

Drygt 100 personer är anmälda till kursen i folkdans som går av stapeln i Seattle under påsken. De ska få lära sig hur man dansar den polskor som var typiska i Föllinge och Hotagen en gång för länge sen.

Beret Bertilsdotter Berggren från Östersund är den som ska lära dem danserna. Hon har dansat folkdans i över 40 år och har flera gånger rest till USA för att lära ut svensk folkdans.

– Frågan brukar vara om kursdeltagarna är svenskättlingar men det är det inte enbart. Det är folk som är intresserade av dans och musik och de har hittat en nisch, säger Beret Bertilsdotter Berggren och tillägger:

– Det är som de svenskar som är intresserade av till exempel argentinsk tango.

Hon reser tillsammans med två musiker, Rickard Näslin från Frösön och Anders Olsson, bördig från Offerdal. Framför allt är det en polskor typiska för området Föllinge och Hotagen som de dansintresserade amerikanarna ska få lära sig. Beret Bertilsdotter Berggren jobbade på 90-talet med att sammanställa de gamla polskorna från området och det är så hon har fått jobbet som danslärare.

– Det spreds ganska fort att jag hade dokumenterat danserna. Det är en glädjefylld plikt att få förmedla det vidare.

Att just polskan är populär tror hon handlar om flera saker.

– Det är pardans och det kan ju alltid vara spännande, det blir ett samspel som är utmanande om det stämmer. Dessutom går polskan i tretakt och det finns väldigt mycket dansvarianter inom det. Man blir aldrig less.