Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berg riskerar vite på 25 000 kronor

Arbetsmiljöverket har beslutat om ett vitesföreläggande på 25 000 kronor om inte Bergs kommun senast­­ 25 mars har gjort en riskbedömning och handlingsplan för sin arbetsmarknadsenhet.

Det var i mitten av januari som Kommunal-Z i Berg slog larm och begärde att Arbetsmiljöverket skulle agera inför den tänkta nedläggningen av arbetsmarknadsenheten.

Från fackets sida begärdes att kommunen, som arbetsgivare, skulle kartlägga riskerna ur arbetsmiljösynpunkt för de anställda vid enheten med anledning av de planerade förändringarna.

Kommunen har därefter via företagshälsovården beställt en undersökning och riskbedömning. Man avser också att upprätta en handlingsplan utifrån riskbedömningen.

Men Arbetsmiljöverket skärper nu tonen och har beslutat om ett vitsföreläggande på totalt 25 000 kronor om inte kommunen senast 25 mars har presenterat en dokumenterad riskbedömning och upprättat en skriftlig handlingsplan.

– Arbetstagare i er verksamhet känner oro inför den föreslagna nedläggningen av arbetsmarknadsenheten. Ni har inte undersökt och bedömt arbetsmiljön med beaktande av detta, konstaterar Arbetsmiljöverket i sitt föreläggande.

Man påpekar också att innan en omorganisation genomförs måste en fullständig bedömning av fysiska, psykosociala och sociala arbetsmiljörisker göras.

– Det är viktigt att tidigt få fram riskerna så negativa följder av omställningsprocessen kan förebyggas, understryker Arbetsmiljöverket i sitt beslut.

På tisdagen beslutade kommunfullmäktige i Berg att försöka avyttra arbetsmarknadsenheten. Men ett sådant beslut får alltså inte verkställas förrän Arbetsmiljöverkets krav uppfyllts.