Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berg söker pengar till reningsverk

Samtidigt som Bergs kommun söker drygt 32,5 miljoner kronor ur EG:s regionala fond till den nya reningsanläggningen för Klövsjö/Storhogna, söker man även 5 miljoner kronor i medfinansiering från länsstyrelsen.

Annons

Nyligen fick kommunen länsstyrelsens miljögodkännande för den planerade anläggningen.

– Denna grundläggande investering är en förutsättning för att fjällturismen ska kunna utvecklas på ett hållbart sätt i området Klövsjö/Storhogna, understryker kommunen i sin ansökan till länsstyrelsen om den begärda medfinansieringen.

Den nya reningsanläggningen är en tung investering för Bergs kommun. Den beräknas komma att kosta 93 miljoner kronor.

Intäkterna från anslutning av nya fastigheter i området är enligt kommunens egen kalkyl beräknade till drygt 9 miljoner kronor.

Skulle de sökta bidragen beviljas och anslutningen ske i beräknad omfattning, blir kommunens egen insats ändå drygt 46 miljoner kronor.

– Turismens expansion innebär åtaganden som inte är kopplade till den normala kommunala ekonomin som baseras på permanenta invånare. Kommunens ekonomi kommer att bli mycket tungt belastad av denna investering, skriver kommunen i sin ansökan till Nutek om medel ur EG:s regionala fond.

Enligt den tidsplan som kommunen anger i sin ansökan beräknas en byggstart för reningsanläggningen 1 april i år. Projektet väntas vara avslutat 31 mars 2012.