Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berg vill chockhöja hyrorna

Det kommunala bolaget Bergs Hyreshus vill höja sina hyror med hela 5,66 procent nästa år.
– Vi måste ha kostnadstäckning för det underhåll som måste göras, säger vd Hans Green till Hem & Hyra.

Annons

När tidningen Hem & Hyra började kartlägga hur mycket Sveriges kommunala bolag ville höja sina hyror nästa år stod Bergs kommun ut i mängden.

Medan snittsiffran för hela Sverige är 2,41 procent så anser Bergs hyreshus att de måste höja sina hyror med mer än dubbelt så mycket.

– Vi måste ha kostnadstäckning för det underhåll som måste göras. Det går inte att skjuta upp längre. Vi har till exempel ett stort uppdämt målningsbehov av fasader, accelererar vi inte nu kommer det bli allt större skador som blir ännu dyrare att åtgärda, säger Hans Green till Hem & Hyra.

För en hyresgäst som i dagsläget betalar 5000 kronor i hyra skulle höjningen bli med 283 kronor i månaden om bolagets begäran på 5,66 procent går igenom. Något som Hans Green medger är mycket.

– Med tanke på inflation och reallöneökning så tror jag att de som har jobb klarar av det, men jag är mer orolig för de som står utanför arbetsmarknaden, som pensionärer och arbetslösa, säger han till Hem & Hyra.

Ett alternativ som Hans Green säger sig vara personligen mer intresserad av än det förslag som de nu har lagt, är att dela upp höjningen på två år, så att den blir 3,05 procent i år och lika mycket under nästa.