Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgskånkskast ny OS-gren?

/
  • Gerd Martinsson, Vigge, är en av många damer som svingat iväg älgskånken på Älghälga.

Blir den ädla kampen om vem som kan kasta en älgskånk längst en ny OS-gren? Det hoppas i alla fall kämparna i älgskånkskastningen på Älghälga i Svenstavik som nu kontaktat Sveriges Olympiska Kommitté.

Annons

Den uppmanas att närvara vid såväl ett träningsläger nästa helg som vid den årliga VM-tävlingen vid Älghälga i slutet av augusti.

Efter många års nationell kamp vill nu både arrangörerna och de tävlande vidga vyerna och satsar därför på en internationell tävling i år.

– Vi kommer att kontakta det norska idrottsförbundet för att se om de ska mobilisera ett landslag, säger fjolårets manlige världsmästare Bengt Sundvisson, Åsarna, som inför årets drabbning axlar uppgiften som kapten för damernas svenska landslag.

Satsningen på nya rekord inleds redan nästa helg med ett träningsläger i Börtnan där fjolårets topptrio på damsidan ska vässa formen.

Den trion utgörs av Annette Nääs, Skålan, Emma Hennebo, Börtnan, och Lena Håkansson, Svenstavik.

Men även andra duktiga kastare genom åren kommer att delta.

– För att säkra den framtida tillväxten i sporten kommer även ett juniorlag för damer att bjudas in. Intresset är stort från de utvalda talangerna, säger Lena Håkansson.

I fjolårets tävling segrade Anette Nääs i damklasen med ett kast på 16,84 meter. Herrklassen vanns av Bengt Sundvisson med ett kast på 27,57 meter.

Nu återstår bara att se om denna udda nationalsport även faller OS-höjdarna på läppen.

Tillsammans med rövkrok och snusdosedragning kanske vi till slut får se en ny mångkamp på världsarenorna?

Mer läsning

Annons