Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidragsansökan utan politiskt beslut

Trots att det är ett privat företag som kommer att bedriva AME-lyftet är det Bergs kommun som sökt bidraget på 558 000 kronor ur Europeiska socialfonden. Ansökan har heller inte föregåtts av något politiskt beslut.

Annons

Som ÖP berättade i går lämnades ansökan in för snart en månad sedan.

Det bidrag på 558 000 kronor som nu Bergs kommun sökt är tänkt att användas av det privata företaget Rehab, som enligt planerna ska ta över den kommunala arbetsmarknadsenheten vid halvårsskiftet.

Det är då den nye ägaren ska använda pengarna i en förprojektering som rör utvecklingsplaner för enhetens drygt 20-talet anställda. Sådana planer saknas i dag.

Att det är kommunen och inte det privata bolaget som ansöker om bidraget förklarar kommunchefen Britt Inger Stein-Öhrnell så här:

– Det aktuella bolaget är under bildande och det är bara kommunen som kan söka bidraget.

Men både hon och kommunalrådet Lena Olsson (BE) medger att ansökan inte föregåtts av något politiskt beslut.

– Det var väldigt bråttom att få in ansökan i tid. Vi hade bara någon dag på oss, säger Lena Olsson som också är den som undertecknat ansökan.

Men borde inte en ansökan som även rör ett privat bolag ha varit politiskt förankrad i kommunstyrelsen innan den lämnades in?

– Jag och kommunstyrelsens vice ordförande Dan-Olov Westberg var överens om att vi på grund av tidsnöd kunde göra så här och behandla ärendet i kommunstyrelsen i efterhand, svarar Lena Olsson.

Det var i början av mars som Bergs kommun och företaget Rehab i Berg undertecknade en gemensam avsiktsförklaring om att kommunens arbetsmarknadsenhet skulle överlåtas till bolaget senast vid halvårsskiftet.

Styrelseordförande i bolaget är Bergspartisten Dan Östberg som i dag är ordförande i verksamhetsnämndens barn- och utbildningsutskott.

Just nu pågår förhandlingar om villkoren för ett övertagande, men både kommunchefen och kommunalrådet förnekar att det sökta bidraget har någon koppling till en ekonomisk uppgörelse.

– Bidraget är en sak för sig och har inget med de ekonomiska villkoren att göra, betonar Britt Inger Stein-Öhrnell.

Mer läsning

Annons