Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Det vänder efter älgjakten

/
  • Virket sågas i exakta dimensioner allt efter kundernas önskemål.
  • Det finns fortfarande grovt timmer i våra skogar.34-årige Markus Rödin är den tredje generationen i familjeföretaget Rödins Trävaru AB i Skanderåsen.
  • Gunnar Rödin samtalar med Bertil Jonsson från Örnsköldsvik som arbetar med den nya investeringen för 60 miljoner kronor.
  • Arne Hallqvist från Brånan är en av de 45 som jobbar vid Rödins Trävaru AB.
  • Förra året köpte Prima Skog in 200 000 kubikmeter virke till Rödins Trävaru AB i Skanderåsen.Spån och flis efter sågningen används bland annat till spånplattor och produktion av värme.
  • Gunnar Rödin är ägare och chef vid Rödins Trävaru AB. Han tror på bättre tider redan i höst.

Det handlar om nedläggningar, neddragningar, permitteringar...
Listan kan göras lång.
Skogsindustrin har gått ner i brygga.
Men det finns en annan framtid.

Annons

– Det vänder efter älgjakten i höst. Jag kan inte säga varför jag säger så men det är en bestämd känsla, säger Gunnar Rödin vd och ägare vid Rödins Trävaru AB i Skanderåsen.

Ett familjeföretag med 45 anställda som just nu mitt i värsta krisen investerar 60 miljoner kronor i sågverket.

– Vi tog beslutet under högkonjunkturen men ångrar oss inte. Det var ett strategiskt beslut som känts rätt hela tiden, säger Gunnar Rödin.

Den nya anläggningen som ska vara klar i höst innebär bland annat att varje bit som sågas blir oerhört noggrant kollad när det gäller kvalitet för att passa ett bestämt slutändamål.

50 år sedan som Ejvind Rödin i liten skala startade en såg i Skanderåsen. Innan hade han kört häst i skogen, ägnat sig åt stubbrytning och arrenderat bysågen i Bingsta. På den tiden handlade det mycket om ved.

– Pappa var lite av en pionjär bland annat när det gäller stubbrytning. Något som nu är i ropet igen. Men själv började jag att arbeta på bank, berättar Gunnar Rödin.

Men uppväxten med jobb på sågen under sommarloven och annat gjorde att Gunnar för drygt 30 år sedan började i familjeföretaget. Han kallar det för en form av smygindoktrinering. Sedan har det rullat på. Om man säger så.

– Det första jag gjorde var att bygga en ny såg. Det kändes som ett vågspel men det har ju gått vägen. Det har hänt mycket under åren men ett stort steg för mig var då jag anställde någon för att ta hand om administrationen. Innan gjorde jag rubb och stubb och det var svårt att få tiden att räcka till, säger Gunnar Rödin.

Utvecklingen har fortsatt. När Gunnar började sågades omkring 5 000 kubikmeter per år och omsättningen var dryga 3 miljoner kronor. Förra årets sågades 95 000 kubikmeter och sågen omsatte 210 miljoner kronor.

– Men i år kommer vi att gå med förlust. Jag har aldrig varit med om en så snabb och kraftig nedgång. Det här är unikt och beror på flera saker bland annat på USA:s ekonomiska kollaps. Men den tidigare enormt kraftiga uppgången var också unik, säger Gunnar Rödin.

ser ut att leva vidare. Sonen Markus började också han som bankman men numera arbetar han i det röda kontorshuset vid sågen.

– Jag har vuxit upp med det här så det känns naturligt. Det är ett sätt att leva, säger Markus vars syster Rebecka också sysslar med skog. Hon är utbildad jägmästare. Gunnars fru Eva är ekonomiansvarig och när de stora besluten ska tas samlas hela familjen antingen kring sammanträdesbordet eller hemma i soffan.

– Det är en härlig känsla att familjen är med i alla diskussioner. Det är högt i tak och vi kan ha olika uppfattningar men det fungerar bra. Enda gången jag kan komma i håg att Markus och jag varit osams handlade det om vilka älgpass som var bäst, skrattar Gunnar Rödin.

Både Gunnar och Markus är övertygade om att det blir en speciell känsla i ett familjeföretag.

– Man ser ju framåt generation för generation. Om inte Markus sagt sig villig att fortsätta hade aldrig den stora investeringen på 60 miljoner kronor blivit av. Då hade vi fegat oss fram tills att jag fyllt 65 om fyra år. Men nu känns det lika spännande att jobba som alltid, säger Gunnar Rödin.

som produceras går på export. De viktigaste marknaderna i dag är Norge och Nordafrika som köper 30 procent var av det virke som sågas i Skanderåsen.

Rödins Trävaru AB bildade tillsammans med Persson Invest bolaget Prima Skog 2003. Ett företag som köper in virke till ägarna. 2006 köptes Ålsta sågverk i Fåker och framtiden ser ljus ut.

– Vi har bra relation med våra kunder. De får det de vill ha och i rätt tid. Det betyder mycket för våra framgångar. Dessutom har vi en väldigt engagerad och kunnig personal, säger Markus Rödin.

Företaget köper varje år in omkring 200 000 kubikmeter virke via Prima Skog.

Företaget växer hela tiden på marken i Skanderåsen men en skogsbeklädd kulle mitt i alltihop förblir orörd.

– Det är vår lyckokulle. Alla i familjen tror att den varit med om att göra företaget framgångsrikt. Den rör ingen, säger Gunnar Rödin lite skrockfullt.

Mer läsning

Annons