Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är årets köttbonde

/
  • Pelle Frisk har förverkligat sin barndomsdröm. Med sina 160 djur är han i dag en framgångsrik köttdjursuppfödare.
  • – Jag är stor djurvän och tycker om att arbeta med djur, säger Pelle Frisk som nu prisats för sin djurhållning.
  • Vid sidan om köttdjursuppfödningen har Pelle Frisk även planer på att starta med mjölkkor eller bygga ett eget gårdsslakteri.
  • Hereford och simmental är de raser som finns i Pelle Frisks besättning.
  • – Visst är det mycket jobb med att vara bonde, men jag stortrivs, säger Pelle Frisk.

På Per-Larsgården i Hoverberg har han förverkligat sin gamla barndomsdröm. I dag är han bonde och dessutom en firad sådan. Han har utsetts till Årets Nötköttsföretagare i Jämtlands län 2011.

Annons

– Visst är det hedrande, men jag är inte så mycket för att stå i rampljuset, säger han.

Det är LRF Jämtland och Jämtlands Nötköttsproducenter som utsett Pelle Frisk till att försvara länets färger när man i helgen ska utse hela Sveriges Nötköttsföretagare.

Han har fått länsutmärkelsen för att han driver gården ekologiskt och för att han byggt upp ett marknadsanpassat företag med bra djuromsorg och produktionsresultat.

– Mycket beror nog på att jag låter djuren gå på fäbodbete. Där växer kalvarna bättre och håller sig friskare. Dessutom får jag mer betalt för köttet, säger han.

Sommartid går alla djuren, kor, kvigor och kalvar på fäbodbeten både i barndomstrakterna i Härjedalen och i Losjöbodarna i Berg.

Fäbodbetet gör att han kan använda åkermarken fullt ut till odling av vinterfoder.

Totalt brukar han omkring 120 hektar varav 30 hektar hör till den egna gården som är sambon Helene Sundqvists föräldragård.

– För 14 år sedan började vi med två kvigor och nu har vi 160 djur, berättar han.

Pelle Frisk och Helene Sundqvist har två barn, 12 och 14 år gamla. Hela familjen är på ett eller annat sätt inblandad i arbetet i företaget som i dag även består av ytterligare en gård i Hoverberg, Johangården som köptes för tre år sedan.

Den är ursprungligen en mjölkgård. Därför står Pelle Frisk i dag inför valet att starta mjölkdrift där vid sidan av köttdjursuppfödningen.

Men än så länge hissar sambon Helene varningsflagg för den satsningen.

– Jag vet hur mycket jobb det är med mjölkkor. Man blir väldigt låst, säger hon.

Till framtidsplanerna hör även en eventuell satsning på ett eget gårdsslakteri.

– Det finns ju en klar marknad för närproducerad mat, men det handlar hela tiden om priset. Importerat kött är trots alla långa transporter billigare. Det vore skönt om vi svenska bönder kunde få leva på vår egen näring och inte vara beroende av bidragen, tycker Pelle Frisk som dock inte på något sätt ångrar sitt yrkesval.

– Det är ju så här jag vill leva och kan också göra det tack vare alla som gjort det här möjligt. Alla som låter oss arrendera mark och andra bönder som vi etablerat ett maskinsamarbete med. Då är det roligt att vara bonde.

Mer läsning

Annons