Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högstadiet i Rätan räddat tills vidare

En nedläggning av högstadiet i Rätan skulle innebära en besparing för kommunen. Men i dagsläget drivs inte förslaget om en nedläggning redan till hösten vidare. Det blev verksamhetsnämndens beslut på onsdagen.

Annons

Dan Östberg (BE), ordförande i barn- och utbildningsutskottet, som är den som utpekats som den som drivit frågan om högstadiet i Rätan hårdast, uteblev från nämndens sammanträde.

I det läget var det ingen som argumenterade vidare om en tidigarelagd avveckling av högstadiet i Rätans skola.

– Vi fick en redovisning av den utredning som begärts av tjänstemännen. Den visade att vi kan spara pengar på en nedläggning. Men vårt beslut blev nu att vi bara tackade för den informationen. Något beslut att driva frågan vidare togs inte, säger Torsten Medalen (C), verksamhetsnämndens ordförande.

Bergspartiets Moa Andersson ville att man istället för att enbart utreda Rätans högstadium skulle utreda hela högstadieorganisationen inför läsåret 2010-2011, alltså i enlighet med det tidigare fullmäktigebeslutet i skolfrågan.

Bergspartiet, vänstern och två socialdemokrater reserverade sig därför mot nämndens beslut som inte uppfattades som ett tydligt nej till en tidigarelagd avveckling i Rätan.

Torsten Medalen är dock djupt bekymrad över det besvärliga ekonomiska läge som verksamhetsnämnden befinner sig i inför nästa år.

– Vi behöver minska våra kostnader med minst 18 miljoner kronor för att klara budgeten. Det blir oerhört svårt när skolorganisationen inte får röras. Jag anser att vi måste se över alla möjligheter att minska kostnaderna, men att dra ner ytterligare på lärarresurserna känns inte bra, säger han.

– Vi har fått en kalkyl på detta och den visar att vi kan spara mycket pengar.

– Det här är fortfarande bara ett arbetsmaterial så den uppgiften lämnar vi inte ut.

– Nja, vi har ju fortfarande någon månad kvar, men när och hur frågan kommer upp igen kan jag inte säga i dag. Vi har i dagarna inlett spardiskussioner som rör all kommunal verksamhet. Ett av målen är att försöka minska varje konto med 10 procent. Då är det frustrerande att inte skolorna får röras, säger Torsten Medalen.

Mer läsning

Annons