Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen avslutning i kyrkan

Det blir ingen skolavslutning i kyrkan i år för eleverna vid Djurgårdens skola i Svenstavik. Av religiösa hänsyn hålls avslutningen i skolan i stället.

Annons

En del föräldrar har reagerat starkt mot att traditionen med skolavslutning i Bergs kyrka nu bryts.

För två år sedan fick inte prästen medverka vid skolavslutningen i kyrkan av samma skäl.

– Det är inte så självklart längre att prästen ska vara med. I dag har vi även barn från andra kulturer att ta hänsyn till. Men vi behöver en stor lokal och då passar fortfarande kyrkorummet bra, förklarade då Svenstaviks skolas rektor Lena Hadarsson beslutet att låta prästen stanna hemma.

Cecilia Medalen, rektor för Djurgårdens skola i Svenstavik, med elever i årskurserna F-5, ett steg längre.

I samråd med den skolans lärare har hon beslutat att årets avslutning inte ska hållas i kyrkan.

– Som rektor har jag ansvaret för att alla ska känna sig bekväma att delta i en skolavslutning. Därför hålls vår avslutning i skolan i stället, förklarar hon beslutet.

De omkring 100 barnen och deras familjer samlas nästa torsdag kväll till skolavslutningen på Djurgården.

– Det blir kanske trångt, men vi ska göra allt för att det ska bli en trevlig avslutning. Det finns ingenting som säger att en avslutning måste vara i en kyrka. Många har avslutningen i skolan. Historiskt sett har det också varit vanligare än i kyrkan, säger Medalen.

Eleverna i årskurserna 6–9 vid Svenstaviks skola kommer däremot att ha sin avslutning även i år i Bergs kyrka. De är betydligt fler till antalet och då krävs en lokal av kyrkans storlek. Den avslutningen är nästa fredag.

Mer läsning

Annons