Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtländsk mobiltäckning och surf fortfarande sämst i landet

/
  • I Östersund är surfkapaciteten bra, men som helhet hamnar Jämtlands län i absoluta Sverigebotten.

Jämtlands län ligger fortfarande sämst till i landet vad gäller mobiltäckning. Det visas av en pinfärsk rapport från statliga Post- och Telestyrelsen, PTS.

Annons

I rapporten ”Mobiltäckning 2015” som presenterades vid lunchtid på onsdagen framgår till exempel att nästan en fjärdedel av Jämtlands län helt saknar mobiltäckning. Det går varken att ringa med Telia, Tele2, Telenor, Tre eller någon annan mobiltelefonoperatör.

Det var bara ett av Sveriges län som ifjol hade en sämre yttäckning än Jämtlands 77,4 procent. Det var Norrbotten med 66,0 procents täckning.

Västerbotten, Dalarna, Västernorrland, och Gävleborg hade 84,1 respektive 87,2, 89,9 och 93,7 procents yttäckningsgrad för mobiltelefoner.

Men bland annat i Stockholm, Uppsala, Södermanland, Kronoberg, Halland, Skåne och på Gotland var yttäckningsgraden högre än 99,9 procent – alltså i det närmast 100 procent.

Mellan 2014 och 2015 mångdubblades dock antalet 4G-master i Jämtlands län, från 127 till 361.

Men i förhållande till den geografiska ytan var det sämst i landet och betydligt färre än de 2 785 4G-masterna i Stockholms län, de 1 997 i Västra Götaland och de 1 318 masterna i Skåne.

De här avspeglas förstås i surfkapaciteten där bara 29,9 procent av invånarna i Jämtlands län i fjol hade tillgång till mobilt bredband på 30 megabit per sekund eller mer.

I de övriga Norrlandslänen Gävleborg, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten – och i skogslänen Dalarna och Värmland – var det strax över 50 procent.

Medeltalet för hela landet var 70,8 procent, och i den särklassiga toppen fanns Stockholms län där 92,8 procent av invånarna kunde mobilsurfa med 30 megabit per sekund eller mer.

-----------------

Torsdag 17 mars är det Mediedagen i Strömsund. Då är det öppet för allmänheten på Folkets Hus mellan 09.30 och 17.30 och de lokala medierna kommer att vara på plats.

Dagen anordnas gemensamt av Östersunds-Posten, Länstidningen, Sveriges Radio Jämtland och Sveriges Television Nyheter och är en del av kampanjen #rättvistäckning.

Sveriges IT-minister Mehmet Kaplan att kommer att finnas med via länk. På plats i Folkets Hus finns bland andra Terese Bengard som leder organisationen Hela Sverige ska leva, företrädare för Post- och telestyrelsen, för Telia Sonera och för lokala företagare i Strömsunds kommun.

Från klockan 16 blir det livesändning på op.se, ltz.se, i Svt Forum och i P4 Jämtland av rättvisedebatten som leds av ÖP:s Maria Lindholm och Ann-Louise Rönestål Ek.

Läs mer:

Torsdag: rättvis täckning debatteras, se allt live på op.se och ltz.se

Strömsunds kommuns skarpa skrivelse till ministrarna

5G-nätet skulle kunna börja byggas i Strömsund

Orättvisor i det mobila nätet

Lillholmsjö ännu en vit fläck - men Telia lovar lyssna

Turismföretagaren: nu känns det tryggare

Hallå hallå: blev det inte bättre

600 miljoner ska läggas på bredband i länet

Mobilkartan

Rättvis täckning: detta har hänt

Annons