Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan–Erik om den mörkade örninventeringen: ”De borde ha fått böta miljontals kronor”

Han är besviken. Bolaget som aldrig berättade om Jan–Erik Öhléns upptäckt fick böta 200 000 kronor. Det borde ha varit dyrare att mörka en örninventering, tycker han.

Annons

Jan–Erik Öhlén. Van örninventerare.

Du fick uppdraget att leta efter örn på Mullberget utanför Rätan. Hur förstod du att bolaget som planerade vindkraftparken hade lämnat in sin ansökan till länsstyrelsen utan att ta med resultatet av din inventering?

– Jag såg att de började bygga vindkraftparken och undrade hur de kunde göra det när jag hade sett örn där. Jag ringde länsstyrelsen och frågade om min rapport. Vilken rapport, sa de då. Då förstod jag att den aldrig hade tagits med innan beslutet.

Vad såg du på höjden på Mullberget?

– Jag fick uppdraget att inventera vintern 2011. Jag var ute under fyra–fem dagar i februari och mars. Jag såg örn varje gång. Det var ett gammalt par som spelflög. Det är när de viker ihop vingarna och störtdyker. De visar upp sig för varandra. Jag såg också örn bära på kvist. Närmare än så kommer man inte en häckning om man inte ser boet.

Vad innebär det för den vindkraftpark som senare byggdes?

– Att parken byggdes mitt i ett revir. Om jag hade fått fortsätta två veckor att leta hade jag hittat boet. Jag trodde jag skulle få i uppdrag att fortsätta leta året därpå. Jag är nästan säker på att jag vet var boet var. Hälften av snurrorna i parken breder ut sig mitt i reviret. Hade min inventering lämnats in är jag säker på att sju–åtta snurror inte hade fått stå där de står.

Det var Svenska Vindbolaget, som sedan köptes upp av Eolus, som gjorde ansökan och som nu har fått böta 200 000 kronor för att de struntade att ta med din rapport. Är du nöjd över att ditt resultat blev känt trots att bolaget uppenbarligen inte ville att det skulle bli det?

– Ja och jag hoppas att inventeringar görs mer noggrant i framtiden innan man bygger parker. Jag tycker inte att bolagen själva ska få välja tid och omfattning på inventeringarna. Har man otur och det är skitväder kan det ju dröja en månad innan man får se en örn. I vinter har det varit extremt dåligt väder.

Varför är du trots domen så besviken?

– Summan. Den är för liten och drar ett löjets skimmer över alltihop. Det är som att säga ”fy fy” till en olydig hundvalp. Det borde ha varit böter på miljontals kronor och jag retar mig mest på att länsstyrelsen godkände ansökan utan att begära in inventeringen. Att bolaget skyllde på arbetsbelastning för att de inte hade lämnat in min inventering är ju löjligt.

Nu ägs Mullbergets vindkraftpark av Jämtkraft och Eolus planerar en dubbelt så stor park intill Mullberget, på Nordkölen. Har du sett några örnar där också?

– Ja. Jag inventerade vintern 2014 och hittade tre häckande örnpar. Det är inte vanligt. Deras revir går omlott. Örnarna har ändrat beteende de senaste åren, de bygger sina bon i dåliga tallar eftersom de gamla boträden är avverkade. Därför tror man att det inte finns örn för att boträden är så dåliga. Men de lockas av bra jaktmarker. Det värsta med dåliga boträd är att bona blåser ned.

Mullberget invigdes för två år sedan. Hur har det gått för örnparet i parken?

– Jag vet inte. Boet ligger på baksidan och jag har inte varit dit sedan jag inventerade. Jag har inte engagerat mig och nu har jag flyttat från Handsjöbyn också.

Har du haft några nya uppdrag i blivande vindkraftparker?

– Nej, nu ligger det i träda.

Vad önskar du dig mest för populationen av kungsörnar i Jämtland?

– Att vi tar hänsyn till de som finns.

Fotnot: Det var föreningen Svenskt Landskapsskydd som gjorde den polisanmälan som resulterade i strafföreläggandet mot Svenska Vindbolaget/Eolus i Hässleholm. Egentligen anmälde föreningen länsstyrelsen för tjänstefel, men det blev alltså bolaget som dömdes för att inte ha lämnat in örnrapporten.

Jan–Erik Öhlén spanar på vindkraftverken genom kikare från gårdsplanen i Handsjöbyn, Rätan. Bilden är från 2014. Nu har Jan–Erik lämnat både parken Mullberget i bakgrunden och sin by.

Mullberget utanför Rätan.

Planeringen av vindkraftparken Nordkölen, norr om Rätan. Någan ansökan finns inte ännu.

Annons