Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med mord i sinnet

/
  • Oskar tror och hoppas på att Mordmysterium kommer vara en lika uppskattad aktivitet här uppe i norr som det har varit under ett decennium i södra delarna av landet.
  • Robert (?) och flickvännen Anitra Bärnsten hade fullt upp med att propagera för sitt parti, Kramar och vänliga ord-partiet (?) Ur karaktär säger Anna Sundin (tv) och Kristina Ernehed (th) att det var en väldigt rolig upplevelse, mycket tack vare att det var en ny grej, det var en god stämning och att många verkligen gick in i sina roller.
  • Kommissarie Wallander var en av två poliser på plats. I slutet av mysteriet får alla lämna förslag på vem som kan vara den skyldige, men att han själv ska vara den som avslöjar mördaren har han inga tvivel kring;– Nej, det tar jag för givet att jag gör. Håkan Hamrin, som kommissarien är känd som i vår värld, såg också positivt på kvällen.– Det är första gången jag gör något sådant här och det är verkligen jätteroligt att det har kommit hit upp, säger han och lättar upp i ett leende.
  • Louise Mannerström Louise Mannerström har både sin dotter Ebba och sin ex-man Gustav på plats under kvällen. Hon försöker inte dölja att hon avskyr Gustavs nya fru.Till vardags är hon Kerstin Häggmark. – Det är en helkväll verkligen. Bra spelledare, god mat och så roligt att få träffa folk så här. Det är verkligen jätteroligt.
  • Lena Hellberg fick rollen som Pippy, kassör på ridklubben och delägare i en liten revisionsbyrå där andra halvan av delägarskapet sitter i fängelse för bedrägeri. Om Mordmysterium i sig sa Lena;– Det här är en helt ny företeelse för mig. Men det är ett bra sätt att lära känna nya människor, när man tvingas gå runt och prata så här. Det är verkligen en jättetrevlig kväll.
  • Peter Martinek hade rollen som rektor på en flickskola. Han fann också kvällen underhållande. Det krävs en hög fokusnivå för att kunna hänga med i turerna under mysteriets gång, förklarade han.
  • Mordminglet avbryts tillfälligt av kvällens varmrätt, men än är det gott om tid att finna den skyldige.

Var befann du dig klockan 18:45 den 14 februari 2014? …

I Hackås föreningshus påbörjades i alla fall precis i det ögonblicket ett mordmysterium.

Annons

Fru Amanda Cederhall, ordförande i Cederhalls ridklubb, avlider sedan hon fallit av sin häst. Att det handlar om mord är det inget tvivel om.

Dödsskriket ekar mellan väggarna när 100 procents reportrar kliver in i föreningshusets farstu och rakt in i en pågående mordgåta på fredagskvällen. 

Mysteriescenariot har inletts och arbetet för de ansamlade 30-talet inbjudna att ta reda på hur och varför fru Cederhall mördats och vem som utfört dådet, har börjat.

– Det är helt egna koncept som vi har skapat. Det är tre olika scenarion och det finns 40 olika karaktärer totalt, förklarar en av grundarna och instruktörerna Oskar Sergel.

Ett av mysterierna har faktiskt genomförts med så många som 350 deltagare en gång, men då med dubbletter och triss i karaktärer.

Oftast är det företagskonferensdeltagare som vill uppleva en mordisk natt i team building-syfte, berättar Oskar.

Mordmysterium Jämtland är, som Oskar kallar det, helt ambulerande.

– Vi samarbetar med konferensanläggningar och restauranger runtom i hela Jämtland och Härjedalen. Men vi kan också åka hem till folk på möhippor eller kalas, säger han.

Det innebär att också Östersundsbor kan ta del av mystiken framöver.

Mordkvällen går alltså ut på att genom givna ledtrådar och direktiv som delgetts varje karaktär, försöka luska fram information av övriga deltagare för att komma mördaren på spåren. Priser finns i potten både för den skyldige om denne kommer undan och för den som klarar att lösa gåtan.

Oskar berättar att det är en väldigt populär form av företagsaktivitet.

– Vi har hållit på med det här i 10 år i södra Sverige och det är omkring 15,000 per år som deltar.

Vad är det med mord som lockar då?

– Jag tror att det är den spännande berättelsen där alla hela tiden deltar, i den mån de själva vill som gör det. Det passar alla. Och det är verkligen en ynnest att få jobba med något som folk tycker är så roligt, avslutar Oskar.

Uppklarningssiffran har inte hittills varit till någon av parternas favör utan mördaren har klarat sig i hälften av fallen.

Vem mördaren var denna kväll är fortfarande ett mysterium...

Annons