Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart tar Bergs kommun beslut om ja eller nej till vindkraftsparik i Gräftåvallen

Avgörandets stund närmar sig om den kritiserade vindkraftsparken som Vindkraft i Dalåsen AB vill bygga i närheten av Gräftåvallen.
Nästa vecka ska kommunstyrelsen i Berg ta ställning i frågan som i slutet av månaden behandlas av kommunfullmäktige. Det beslutet blir helt avgörande om vindkraftsparken får byggas eller ej.

Annons

Gräftåvallen. Arkivbild.

Enligt Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Härnösand kan tillstånd för vindkraftsanläggningen endast ske om kommunen tillstyrker bolagets ansökan.

Den aktuella vindkraftsparken omfattar enligt ansökan 50-talet 200 meter höga vindkraftverk och har ända sedan de första planerna presenterades vållat hård kritik. Inte minst från boende och näringsidkare i Gräftåvallen som anser att vindkraftsparken skulle förstöra vyerna och den orörda naturen i området.

Vid möten, i debattartiklar och i yttranden till kommunen har turismnäringen och stugägare i Gräftåvallen framfört sina synpunkter. Kritiken har riktats både mot kraftbolaget och Bergs kommun.

Kraftbolaget anses inte ha förstått turismens betydelse i det här området eftersom man i ansökan hävdat att projektets påverkan på turism och rekreatation är måttlig.

– Det är en cynisk beskrivning av påverkan av området som målas upp. Landskapsbilden kommer att förändras totalt, från orörd och storslagen fjällmiljö till industripark, hävdade turismnäringen och stugägarna i en gemensam debattartikel förra året då det första gången var meningen att kommunen skulle fatta sitt beslut om tillstyrkan till ansökan eller ej.

Kritiken mot kommunen handlar om att politikerna inte anses ha agerat tillräckligt tydligt när det gäller den här vindkraftsparken.

Läs också: Rickard Svedjesten: Bergs politiker mutade av vindkraftsbolagen

– Det verkar som att kommunen och vindkraftsbolaget velat ha så lite uppmärksamhet som möjligt kring den här frågan, är en synpunkt som från flera stugägare framförts i debatten.

I juni i fjol ville Miljöprövningsdelegationen ha kommunens besked, men politikerna ansåg sig då inte vara redo för ett beslut.

– Det här är en så pass omfattande och viktig fråga så handläggningen måste gå grundligt till. Vi vill inte stressa fram ett beslut, förklarade då Bergs kommunalråd Therese Kärngard (S).

När kommunstyrelsen nästa vecka ska behandla det kontroversiella ärendet har man två alternativa förslag att ta ställning till. Antingen att föreslå kommunfullmäktige att tillstyrka kraftbolagets ansökan, eller att avslå ansökan.

I tjänsteutlåtandet, som undertecknats av kommunchefen Ralf Westlund och kommunsekreteraren Anton Johansson, har de inte förordat något av de två alternativen utan låter politikerna utan yttre påverkan fatta sitt beslut.

Läs också: Debatt: Rädda Oviksfjällen – säg nej till vindkraftsparken!

Läs också: S säger nej till vindkraftverk i Dalåsen: ”Vi tycker att intrånget blir för stort”

Mer läsning

Annons