Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill att högstadiet i Rätan läggs ner redan till hösten

En nedläggning av högstadiet i Rätan kan komma redan till höst­en. Därmed frångår man kommunfullmäktiges beslut att se över högstadie­organisationen till läsåret 2010–2011.

Annons

– Vi vill utreda en tidigareläggning av en möjlig nedläggning. Vi har en ansträngd ekonomi och de besparingar som hittills gjorts har gått ut över den pedagogiska verksamheten. Därför vill vi nu se om det är möjligt att föra över högstadieeleverna i Rätan till Svenstavik redan nu till hösten, bekräftar Torsten Medalen (C), vice ordförande i barn- och utbildningsutskottet.

Han är även ordförande i verksamhetsnämnden som vid sitt sammanträde på onsdag ska få en första rapport om hur rektorerna för högstadieskolorna i Svenstavik, Myrviken och Rätan ser på en förändrad organisation.

Innebär det att det kan bli ytterligare förändringar för högstadiet i Berg?

– Vi har i dag tre högstadieskolor. Vi vill titta på alla alternativ.

• Är det realistiskt att med så här kort varsel lägga ned Rätans högstadium redan till hösten?

– Visst är det möjligt, men något nedläggningsförslag finns ju inte än. Vi har bara gett rektorerna i uppdrag att titta på förutsättningarna.

Innebär en nedläggning av högstadiet att även resten av skolan i Rätan är hotad?

– Nej, det är enbart högstadiet diskussionen nu handlar om.

Vad vinner ni ekonomiskt på att lägga ned högstadiet i Rätan?

– Jag vill inte föregripa den utredningen, men redan i skolutredningen i fjol visade vi på en besparing, säger Torsten Medalen.

Enligt summeringen av de ekonomiska konsekvenserna som där gjordes av en nedläggning av högstadiet i Rätan räknade man då med en besparing på 637 000 kronor.

Men eftersom man vid en nedläggning av högstadiet även räknar med att flytta förskolan i Rätan till skolan försvinner även förskolans nuvarande lokalkostnad.

– Ja, målet är att ha både förskolan och skolan under samma tak, säger Torsten Medalen.

Mer läsning

Annons