Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Bergegården i Stugun ska renoveras”

Äldreboendet Bergegården i Stugun ska renoveras. Det lovar flera av partierna i Ragunda kommun.

”Kan du lova att vi som bor i Stugun får en Bergegård som är godkänd?”

Den frågan har signaturen ”Pensionär” ställt till partierna i Ragunda kommun, i ÖP:s ”Kan du lova”-satsning.

Hittills har C, FP och S svarat – och samtliga säger ja.

”I Centerns valprogram finns inskrivet att Bergegården skall rustas upp fortast möjligt under kommande mandatperiod”, skriver Göran Boström (C), som är andranamn på Centerpartiets lista till fullmäktige i kommande val.

”Ja, Bergegården bör renoveras och få en högre standard så att de som bor där får bästa möjliga boendemiljö och de som arbetar får bästa möjliga arbetsmiljö”, skriver Malin Rimmö (FP) som är enda namnet på Folkpartiets lista till fullmäktigevalet.

”Vi har sagt i vårt valprogram att vi ska renovera Bergegården under kommande mandatperiod – precis som vi ordnat bra boende i Hammarstrand och Bispgården. Så det kan vi lova”, skriver Terese Bengard, toppnamn på Socialdemokraternas lista och nuvarande kommunalråd.

Allians för Ragunda, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har i skrivande stund inte svarat på ”Kan du lova”-frågan.

Det finns redan ett politiskt beslut om att Bergegården ska renoveras.

Det togs sommaren 2012 när kommunfullmäktige klubbade förslaget ”Ragunda 2020” som innehöll flera delar.

Då bestämdes att Bergegården skulle renoveras och även att det görs en utredning om ifall fastigheten ska säljas till privat intressent, och sedan hyras av kommunen.

Just nu pågår en nybyggnad och ombyggnad av ett annat boende, äldreboendet Björkhammar i Hammarstrand.

I juni varnade kommunens revisorer för att byggandet av äldreboendet – samt arbetena med Bergegården och Järåskolan i Bispgården – kan bli dyrare än vad man först räknat med.

”Vi bedömer att fullmäktiges totalram på 100 miljoner kronor för Björkhammar, Bergegården och Järåskolan är tilltagen i underkant. Totalt, om projekten genomförs, kan det röra sig om cirka 130 miljoner kronor", stod det i revisorernas rapport.

Hösten 2013 riktade Arbetsmiljöverket kritik mot Ragunda kommun, gällande just Bergegården.

Personalen där riskerade att få belastningsskador i sitt arbete, det ansåg verket efter att ha gjort en inspektion.

Därför fick kommunen i uppdrag att undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna för arbetsskador. Utifrån den undersökningen skulle kommunen sedan ta fram en skriftlig handlingsplan för hur ohälsa på arbetsplatsen ska förebyggas.