Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berghs snilleblixt öppnade för nioårig trashank i långa loppet – förvandlade konkurrenterna till statister

En nioårig trashank blev svaret i Östersunds stora långlopp över tre fullvuxna varv. Amaru Boko slapp de vida spåren genom sista kurvan. Robert Bergh körde invändigt. En snilleblixt skulle det visa sig.

– Jag satt och funderade på att gå ut i spåren men insåg snabbt att det skulle kosta för mycket. Snabbt ändrade jag mig. Gick ner invändigt och det blev rätt beslut, berättade Robert Bergh sedan han spurtat ner motståndarna i kraftprovet.

Amaru Boko tackade för den vilsamma resan genom att springa våldsamt fort sista biten. Konkurrenterna förvandlades till statister. Elithästen visade sin klass.

Robert Bergh blev därmed lösningen i både inledningen, (Diamanten) och avslutningen av V64–spelet. Amaru Boko är en riktig hedershäst, ärlig och med ett läkkött som få. Karriären är fylld av skador och sjukdomar, men nioåringen ger sig aldrig. Innan i går hade han inte startat sedan i oktober förra året.

Trashanken var ändå bara bäst i sin comeback.

Ännu värre var det i början av 2015 när en magåkomma höll på att ta hästens liv. Kirurgiskt ingrepp krävdes med oviss utgång, åtminstone för en fortsatt tävlingskarriär. Men Amaru Boko klarade den pärsen med.

Historiskt pratar vi ändå om en travare som våren 2013 faktiskt var med i Elitloppet. Han mötte Sebastian K, Nahar och Commander Crowe i samma försöksheat. Amaru Boko räckte inte den dagen, men bara att han fanns där i startfältet, visar förstås vilken häst han är i grunden.

Just därför klarade han också av att vinna direkt nu när Robert Bergh plockade ut honom i Östersunds stora kraftprov tre kilometer och det med bara ett par månaders tuff träning i kroppen. Det är sådant som kallas på "klasshästens manér".

– Jag ska ge honom ett vanligt lopp till, sen hoppas jag vi kan gå ut i gulddivisionen. Det är ändå där han hör hemma, sa Robert Bergh efter den snygga triumfen.

Läs mer om stora travhelgen:

Sandra tog andra raka i damloppet – hyllar stall Redén

Kolgjini trivs i Östersund – kan vinna JSP för andra gången

Redén tydlig om taktiken inför Jämtlands Stora Pris

Veckans Travsurr: Eklöf helgarderar två lopp i Östersund

"Foppas" nya, spännande talang radar upp segrar

Höjdarhelg på Östersundstravet – men ingen avtackning av Sanity

Victors V75-vinnare redo för repris på hemmabanan

Hårt betrodde Spitcam Jobb, Kaj Widell, kördes fram utvändigt ledaren 1300 meter från mål. Snabbt förbyttes den positionen till ledning sedan Adrian Kolgjinis uppsittning Sounds Good, kallnat helt i spets och unge Kolgjini tog honom ur fältet genom att helt sonika styra vänster ut på innerplan.

Spitcam Jobb såg i det läget ut som loppets vinnare. Fast det ingen räknat med då var Robert Berghs taktiska manöver att styra invändigt 500 kvar, sedan ut ett spår 300 kvar och en avslutning som smakade mer. Det var nog inte sista gången vi fick se Amaru Boko ta emot en lagerkrans. En häst som likt katten verkar ha nio liv, minst...