Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergliot Landin, Krokom, 80 år

Vår kära mor, svärmor och farmor har väldigt hastigt och oväntat lämnat oss.

Mamma föddes i Verdal, Norge och hon fick några dagar före sin sjuårsdag uppleva en dramatisk förändring för sig och familjen. Hon har berättat hur de vaknade morgonen den 9 april 1940 av motorljud och när de tittade ut över fjorden fick de se de tyska fartygen och alla soldater som var på väg att ockupera Norge. Om minnena från kriget har hon berättat för oss barn och sedan barnbarnen många gånger och det har präglat hennes sätt att vara mot andra människor.

Efter kriget valde familjen att flytta till Sverige, först till Mattmar och sedan till Ytterån. Där började mamma att arbeta på "Kooprabutiken" och ganska snart så var det en ung man som slog sina lovar runt henne och visade stort intresse för butiksbiträdet. Kärleken blev ömsesidig och Lennart, vår pappa blev mannen i hennes liv. De gifte sig 1954. Ytterån blev också platsen där man valde att leva sina liv. Familjen började växa och först kom Kent 1954 och jag, Leif 1957.

Bergliot jobbade nästan hela sitt liv inom Konsum Jämtland, förutom några år då makarna drev Ytteråns tunnbrödsbageri men från 1967 och fram till sin pensionering så jobbade hon på Konsum i Ytterån. Först som kassörska och sista åren som föreståndare.

Bergliot och Lennart fick ett långt liv tillsammans, 52 år som gifta. Pappa gick bort 2006 och det blev några tunga år för mamma men som den starka person hon var kämpade hon vidare med stöd från oss i familjen men även hennes kära vänner och många bekanta var viktiga för henne. Hon trivdes med folk omkring sig och deltog i många aktiviteter bland annat genom PRO Krokom. En viktig händelse blev också resan till släktingar i Toronto, Kanada i samband med hennes 75-årsdag.

Sista åren bodde hon i Krokom och trivdes utomordentligt bra i sin nya lägenhet och det var många som gärna besökte henne där och fick komma upp bland molnen som hon sa där hon alltid på sitt gästfria sätt bjöd på något gott.

Mamma var en social, omtänksam och vänlig person, hon höll alltid koll på oss nära men var alltid mån om sina vänner som hon höll kontakt med.

Ja, nu har hon hastigt gett sig av och äntligen fått möta sin Lennart igen, något hon var övertygad om skulle ske och trots att vi som är kvar tycker att avresan kom för snabbt så tror vi precis som mamma, att vi möts igen.

Älskad mamma, svärmor och farmor.

Sonen Leif