Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergman förlorade sista loppet med en tånagel

Carl Johan Bergman hade chansen att avsluta karriären på topp i herrrarnas SM-jaktstart.

– Visst känns det lite bittert att man ska göra en sån där tabbe som man gjorde sist på OS 2006, sa Carl Johan efter att han förlorat en stenhård upploppsstrid mot Fredrik Lindström.

Bergmans stora final på elitnivå blev en rysare värd hans 13 år långa karriär.

Fredrik Lindström som hade skaffat sig ett försprång på 18 sekunder efter fredagens sprinseger inledde starkt med ett felfritt första skytte och kunde staka ut på andra varvet med över en minuts ledning ned till Bergman som öppnade med två bom.

Men när Fredrik i det andra liggande skyttet drog på sig fyra straffrundor mot Carl Johans en så var Lindström plötsligt sex sekunder bakom.

– Det blev ju ofantligt jämnt idag även om det såg ganska lovande ut för mig efter första liggande.

– Men sen schabblade jag bort allt med de där fyra bommarna och plötsligt var det match igen konstaterade Fredrik med ett leende efter tiondelssegern.

Bergman verkade vara den som hand bäst fart på skidorna den här dagen och när duon taxade in för sista stående skyttet så hade Bergman nära 20 sekunder försprång.

Men med ett bomskott för veteranen och fullt för han som kommande säsong axla den blågula skidskyttebördan så var skillnaden bara sex sekunder inför spurtvarvet.

– Han kom ikapp mig tämligen omgående och då tänkte jag bara på att hänga på och spara det sista krutet till upploppet, och det räcket ju precis, sa Lindström om sitt andra SM-tecken på två dagar.

Carl Johan var stor i nederlagets stund.

– Det känns ändå betydligt härligare att förlora mot Fredrik idag än vad det gjorde 2006, och vi bjöd ju publiken på riktig dramatik.

Kan man se det som lite symboliskt?

– Absolut. Det är roligt att Fredrik står redo att ta över och han visar verkligen att han är stark åkare som definitivt har ännu mer att plocka fram de kommande åren.

Själv känner inte Lindström alls av pressen att han ska agera ”lok” för de svenska skidskytteherrarna under de kommande säsongerna.

– Faktiskt inte. Det får ju bli lite grann av en nystart nu för oss när två så rutinerade herrar lägger av. Då får vi andra kliva fram och jag ska naturligtvis bidra med det jag kan.

Bakom Lindström och Bergman tog Tobias Arwidson, Lima, bronset.

18-åriga Martin Ponsiluoma, Tullus, är en av flera talangfulla skidskyttar med kapacitet att om några år ta steget in landslaget och konkurrera på internationell nivå.

Jaktstarten för H18-19 vann hann med förkrossande två minuter och 51 sekunder.

– Jag sköt mycket bättre och då blir avstånden stora, sa en ödmjuk Martin som nollade i liggande och bara bommade två skott i stå.

– Båda var riktiga slarvskott eftersom jag ville skjuta lite för snabbt och avsluta med bra serier, analyserade Martin som dessutom var överlägsen konkurrenterna när det gällde tempot på skidorna.

Ponsiluomas två år äldre klubbkompis Olle Olsson Bad tog även han sitt andra guld på lika många dagar när han slutade trea i H19-20, bakom två estländare.

– Det blev alldeles för många bom, sa Olle som drog på sig hela nio straffrundor.

– Men vad gör man inte när man får chansen att gå med Fredrik Lindström från start. Det straffade sig naturligtvis, men samtidigt är det en lärdom det också, flinade Olle.