Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergman försvarade medaljen

Carl Johan Bergman hade inte åkt en VM-tävling sedan lördagens premiär i Sydkorea. Ändå höll han undan på sistasträckan och ordnade ett svenskt silver i mixedstafetten.

– Jag tog ut mig fullständigt, men behövde den här genomköraren, säger Bergman till TT.

I VM-premiären i lördags blev Carl Johan Bergman 80:e man och fick inte ens åka söndagens jaktstart.

kombinerat med känningar av en förkylning gjorde att svensken sedan isolerades på laghotellet och tvingades avstå tisdagens distans- lopp.

Inför mixedstafetten var han ett stort frågetecken, men när väl laget presenterades på torsdagsmorgonen fanns 30-åringen med i uppställningen.

Han körde sistasträckan i det lag som till sist skulle knipa silvermedaljen, efter att Bergmans krafter för att jaga fransmannen Simon Fourcade till slut inte räckt till.

innan att jag inte hade krafterna. Så det var bara så skönt att jag klarade andraplatsen, säger Bergman.

Men det var med stor ansträngning som svensken försvarade den blågula placeringen.

– Jag var faktiskt inne och spydde efteråt. Jag tog bara tvärslut, säger han men blickar ändå framåt:

att man kan ligga på sängen och bli bra. Det här är vad jag behövde om jag ska åka på lördag (masstart) och söndag (herrstafett).

Landslagstränare Wolfgang Pichler och förbundskapten Staffan Eklund kunde inte hitta superlativ nog att beskriva Carl Johan Bergmans insats.

på till 150 procent. Han har varit sjuk men slogs för Sverige. I mina ögon är han en nationell hjälte, säger Pichler och Eklund fyller i:

– Han gör en fantastisk bra insats utifrån det utgångsläge han hade.

Om silvermedaljen – som bärgades av Helena Jonsson, Anna Carin Olofsson-Zidek, David Ekholm och Carl Johan Bergman efter bara tre extraskott totalt – säger Eklund:

– Det här är jättebra inför de tävlingar som kommer. Jag vet hur trötta kropparna är, men får man upp stämningen som kommer med en bra laginsats kan allt hända. (TT)